NULL Skriv ut sidan - Äldre inlägg (arkiv) till 14 september, 2011

Anbytarforum

Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 14 september, 2011
Skrivet av: Åke Pettersson skrivet 2001-06-06, 22:04
Hej Stefan?
Här har du lite bakgrund till vad ett hemman är. Som vi letade fram när vi hade en byinventering 1998.
 
Fyrk. Enligt 1862 års lag ?58 f. den norm, enl. kommunutskylder på landet skulle utgöras. Kommunfyrktalslängden, som upptog det antal fyrkar, som påförts var och en till kommunen skattskyldig (fryktalet), var tillika kommunens röstlängd. Sedan från och med 1910 den kommunala skattskyldigheten ställts i direkt förhållande till inkomsten, har den kommunala fyrktalssättningen upphört.
Besutten. Ett vanligt års bärgning för tre arbetsföra personer, samt att kunna betala utskylder, (skatter) för hemmansdelen.
Hemansrök. Självständigt brukat hemman (Bebott och brukat av bonde med eget hushåll)
Före riksdaler riksmynt (r:dr rmt) användes riksdaler riksgälds (r:gs) som var värd lika mycket, men delades i 48 skillingar (sk) en sk, var 12 runstycken (rst) riksdaler riksmynt delades i 100 öre
En riksdaler banco var 1 1/2 r:dr, en sk. b:ko = 1 1/2 sk. r:gs, ett rst. b:ko = 1 1/2 rst r:gs.
En riksdaler silver var 2 2/3 riksdaler specie =2 r:dr 32 sk b:ko = 4 r:gs.
En tunna guld = 16.666 r:dr 32 sk. b:ko
Sambandet mellan de olika tidernas mynt blir som följer.
1 Krona = 1 r:dr r:mt = 1 r:dr r:gs = 32 sk. b:ko = 18 daler kopparmynt = 6 daler silvermynt = 72 mark = 3 plåtar = 192 styver eller vitten.
Mantal = kam., det aritmetiska tal, som uttrycker ett hemmans storlek i kameralistiskt afseende (t. ex. 1 mantal, 1/8 mantal). Urspr. hette det mannatal och betydde ett visst antal besuttna jordbrukare, sedan hufvudtal i allmänhet. I ett Kungabrev av den 27 feb.1452 utskrev Karl Knutsson en tillfällig gärd efter mannatal på det sätt, att 6 bönder eller 12 landbönder, gemensamt bildade gärdetal, skulle svara för en hel gärdelott, bestående av kött, smör, gryn och annan proviant till bestämda kvantiteter samt en mark penningar. På denna grund utvecklades ett beskattningssystem, vars kärna utgjordes av den edsvurna taxeringsnämden av skatteskyldiga med kronoombud. Resultatet av den årliga taxeringen begynte slutligen fixera sig, och man enades om en bestämd delningsgrund, sjättingen varav såsom namnet antyder, sex bildade ett fullt gärdestal. Den jordegendom, som lämnade besuttenhet åt en bonde, var en sjätting. Två landbönder räknades för en bonde, och den jordegendom, på vilken en landbonde ansågs besutten, var en halv sjätting. Efter hand utbyttes denna benämning mot den av mantal. Begreppet mantal hade således från att avse personen blivit uttryck för en jordegendoms förmåga att med bibehållande av brukarens bärgning i lika förhållande med andra jordegendommar deltaga i skatter. Genom skattläggnings - och jordeboksväsendets införande och utveckling erhöll mantalet slutligen, vid tiden för Gustaf II Adolfs död, den absoluta betydelse, som definitionen anger.-- Gårdatal, gärdemantal och hemmantal äro synonymer till mantal.
 
Källa: Nordisk Familjebok. Och gamla handlingar.
MVH Åke Pettersson