NULL Skriv ut sidan - Granbyn, Sorsele

Anbytarforum

Titel: Granbyn, Sorsele
Skrivet av: Peter Ericson skrivet 2002-08-29, 09:03
Pål eller Paul finns med i Tyko L:s samlingar/excerpter på HLA, dvs Landsarkivet i Härnösand.
 
Han var full i kyrkan en gång på 1770-talet; annars vet jag ej mycket om honom. Han bodde mest i Hörnsjö, och tycks ha nomadiserat grovt sett utmed Öreälven. Två döttrar uppnådde, veterligen, vuxen ålder; bägge gifte sig uppåt Alskalandet och bodde senare där.
 
Min tanke är att Paul är Jon Larssons son. Isåfall i 1:a giftet, dvs han skulle då vara Elsa Larsdotters son. Veterligen har inget annat bevisats; men denna 'tanke' är heller ej bekräftad.
Också jag är tacksam för vidare uppgifter.
 
Jon sägs vara född i Lycksele; men det finns två datum i omlopp, och ett är 1704. 1699 är den vanligaste uppgiften och förkoemmer såväl i flera av Tykos böcker som i Samer nolaskogs (Westerdahl 1986). Det finns dock en felläsning på en annan Jon Larsson som är Lagman från Lycksele.
 
Andra undringar:
1) (Kjell-Åke!) Varifrån kommer egentligen uppgiften om Gran? Är det en tolkning eller slutledning utifrån Lycksele; eller står det explicit i någon av dina annaler att han hörde till Gran. Lappbytillhörigheten tycks väl ej ha varit överhövan viktig då.
 
2) (...Vet du förresten nåt mer om Ångermanbyen?)
 
3) Att Nils Jonsson skulle ha fötts i Holmön, är det en uppgift kommer från kyrkoböckerna? Detta och flera andra av uppgifterna är nyheter för mig, trots att jag levt med di gamle nordmalingssamerna en branog lång tid nu.
 
4) Jon soldat... ? Never heard of it... inte för att jag betvivlar dina uppgifter - dina anser jag för bland de mest tillförlitligaste uppgifter i 'branschen': men vilken källa får man veta det i? Eljest har ju Nordmaling för samer och andra varit en präktig soldatmagnet. Bertil Marklund visar ju t ex att det fanns en same även före (det var en Zachris Larsson, som 1693 efterlystes av sina skogssamiska släktingar i Arvidsjaur ) Jon Larssons tid. 1700-talets Hvitlåck och en Vikman är andra, senare samekrigare, av vilka den förste var regelrätt kanonmat men den andre, gift med Lapp-Segre i Gideå och sedermera mer i C Ångermanland, blev ej långvarig som båtsman
(mer i Westerdahl och i egna kommande rapporten - se nedan).
     Annars har ju samerna i regionen en bra inhemsk reproduktion s a s, alltsedan 1480 som det verkar.
 
Personligen funderar jag som så, att om Jon Larsson hade Lycksele-ursprung, så avser detta primärt Lycksele lappmark (hade han varit född fem år tidigare, skulle det ha stått Ångermanna lappmark): det är det vanliga skickat, i Ångermanland vill säga, att man avslutar härkomstnoteruingarna för samer med namnet på lappmarken, där detta är känt. Ofta står bara Åsele, Lycksele - där lappmarken avses. Ibland Ströms lappmark.
 
En kommande utredning inför sedvanemålet i Nordmaling(bör bli offentlig till oktober månad) lär förhoppningsvis skingra vissa dimmor vad gäller helheten ifråga om samer i Nordmaling.  
 
Är tillsist djupt tacksam över Mjösjö-uppgiften i slutet av det Lundströmska inlägget; du får gärna ge referens där också. Det var i grevens tid jag fick veta detta; inlägget gjordes mitt under min examenstid och jag har av ngn anledning ej sett det förrän nu.