NULL Skriv ut sidan - Thurenius

Anbytarforum

Titel: Thurenius
Skrivet av: Erik Holmlund skrivet 2010-05-25, 14:25
Chris> Mkt intressant. Oerhört bra sammanställning angående Thurenius förehavanden
i skolsammanhangen. Stort tack. Det var mycket bättre svar än jag vågat hoppas på  
 
Några reflektioner på de återgivna texterna.
 
a) Jakob Arrhenius skrivelse daterat den 6.11.1725 till konsistoriet där han ber om medel från cassa studiosorum för hjälp till Petrus Thurenius angående hans mycket sjukliga tillstånd tycks vara det sista Uppsala-källorna har att berätta om Petrus Thurenius. Just att han är sjuk innan källorna upphör att berätta om Thurenius gör ju att man får anta att han avlidit någon tid senare, även om läkarintyget från Christian Wulff säger att Thurenius skador skulle kunna läkas på 14 dagar.
 
b) Det finns i det långa länkade dokumentet i en av alla skrivelser där det äskas om medel för Thurenius
studier uttryckligen befarar att Thurenius kan komma att måsta avbryta sina studier ifall inte medel  
uppbringas. Detta visar ju även på en tolkningsmöjlighet till varför han upphör att förekomma i skolsammanhangen, dvs att han inte dött utan avbrutit sina studier.
 
c) Petrus Thurenius kallar sig själv Petro Thurenio Åhrsillensi och så som han vittnar om förhållanden
i Åsele så är det tveklöst så att han vara bördig från Åsele lappmark.
 
d) Thurenius återberättar också en histora från lychsilla lappmark som han hört från sin scholae camerat Siulo Rangtiof och som skall ha inträffat wid pass åhr 1715. Siulo Rangtiof från Lycksele lappmark var ett för mig nytt namn. Ska lägga det på minnet.  
 
Jonas> Lappska studenter är intressant område som jag intresserar mig för rent generellt. Som du vet har vi diskuterat Per Tursson från Gran i ennan tråd, men jag var tämligen säker på att det rörde sig om en helt annan person då jag startade denna tråd. Se min kommentar om hans publikation rörande Åsele. Men man kan ju slås av att av Per Tursson från Gran åldersmässigt passar bra. En annan detalj om honom är att han gifter sig 1726. En ytterligare detalj är att Per Tursson sätter en son i skola, så skolning var nåt som förekom i hans familj. Dock överspelas dessa indicier av det jag refererar till i punkt c). Har ett uppslag till fader för Per Tursson i Gran men det är inte något att ta upp just i denna tråd.