NULL Skriv ut sidan - Romer?

Anbytarforum

Titel: Romer?
Skrivet av: Arvid Bergman skrivet 2012-10-06, 14:36
Du kan inte ta bort det romska från resandesläkter, och bara kalla de senare grupperna för romer Carl Johan. Det är också fel och förvirrande. Dessutom kan man ju inte glömma bort de finska resande/romerna/zigenarna dvs kale. De har starka band till de flesta norska och svenska resandesläkterna.
 
Romer är inte ett ord som gäller för de släkter som härstammar från öststaternas slaveri, utan täcker även finska cale, spanska cali,
manush, sinti.och resandesläkter i norden.
 
Men jag är för en förtydling om det går, men man kan defenitivt inte rent logist skriva Resandesläkter(sk tattare, Romska släkter (sk Zigenare) eftersom båda diaspora-grupperna har kallats både det ena och det andra. Dock har det varit mindre vanligt att kelderashromer har kallats tattare, men det har ändå förekommit som skällsord för kelderash också.
 
Jag tycker rubrikerna är bra men det kan alltid förekoma mer förklaringar under rubrikerna
 
om man ska skriva för senare invandrade romska släkter kan man skriva att kelderash har varit slavar i östeuropa men efter emancipationen rört sig över hela världen och kom till sverige i slutet på 1800-talet. Alltså släkterna demetri, taikon, taikumer, columber, columbus osv.
De har kallat sig själva för svenska zigenare på 1900-talet, men de har inget patent på ordet romer som började användas på 70-talet. För all de grupper som är ättlingar till de som gick genom persien och grekland samtidigt och därav har gemensamma rötter i sina språk dvs resandesläkter, spanska romer, kelderash, lovara, finska romer, tjurara, romanichal,manoush, sinti osv
 
Sen kan man diskutera vad man vill kalla sig själv idag. Men rent historiskt så är alla dessa grupper av den här folkvandringen (resande och zigenare)romer, utan tvekan. Därför använde man ordet Rommano(rom) tjavo till exempel i resande-romanin. Problemet är bara att resandespråket är mycket äldre och ickelevande än kelderashdialekten där man hela tiden än idag använder ordet romano, vilket skapar en tro bland lekmän att det bara är dessa senare anlända zigenare som kan kallas romer. Rent historikst är det fel.
 
Sen kan man ha det resonemanget också att de resande är blandade men det spelar ingen roll för alla människor på denna jord är blandade, och om man har det resonemanget kan man inte ha några etniska indelningar på anbytarforum.