NULL Skriv ut sidan - Äldre inlägg (arkiv) till 28 november, 2010

Anbytarforum

Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 28 november, 2010
Skrivet av: Sebastian Casinge skrivet 2010-04-13, 18:58
Några spridda nedslag i Magnus Gabrielsson Meijers liv (död 1727, skarprättare i Stockholm 1712-27), komplettera gärna:
 
Den 29 november 1712: En ung dräng, Anders Johansson Frimodig, född i Örebro har infunnit sig i Uppsala utan pass och uppgivit sig vara gesäll eller dräng hos Magnus Gabrielsson Meijer i Stockholm. Meijer hördes i magistraten och berättade att Anders, lång till växten, hade sökt tjänst hos honom. Han hade haft på sig en gammal peruk för att skyhla den orenlighet han i hufwudet hafft. Pga detta hade Meijer inte kunnat behålla honom i tjänst utan denne hade efter 3 veckors tid givit sig av - som han sagt - hem igen till Örebro. (Sthlm rådhusrätt och magistrat AIIa:42). Enligt Pehr Hedenqvists uppsats Ett rackarns liv avled skarprättarens hantlangare Anders Frimodig den 31 juli 1716.
 
Den 25 april 1713: Brev till borgmästare och råd i Södertälje om skarprättarens frigivande (säkerligen Magnus Meijer). En ryttare som besökt skarprättaren i arresten och levererat kläder hade fått sig berättat att skarprättaren lider nöd. Fältskären har inte bundit om hans sår och han får inte nödigt underhåll. magistraten har därför gjort upp med greve Fersen att skarprättaren ska lösgivas så att han kan kureras i Stockholm i väntan på rannsakningen i Södertälje. Skarprättaren har uppenbarligen varit i slagsmål med några dragoner där. Vore intressant att finna mer om detta, men Södertäljes arkiv brändes av ryssarna och jag har inte funnit någon aktuell volym bland Svea hovrätts renoverade domböcker (Sthlms rådhusrätt och magistrat AIIa:43).  
 
Den 2 mars 1714: antecknas att man från Meijers lön ska dra av för de böter han dömts att betala efter att olovligen ha ridit bonden Johan Olofssons häst med hänvisning till Oppunda häradsrätts dom av den 12 februari samma år (Sthlms mag & rådhusrätt, Överståthållareämbetets brev EIIIa:24).
 
Den 21 nov 1719: Stockholms skarprättare Magnus Gabriel(sson) Meijer vill anta i sin tjänst en man som uppges vara en skarprättarson från Norge. Han hade kommit över från Norge och givit sig under stadsvakten men rymt därifrån och därför är worden afstraffad. Magistraten fastslår att han borde antas då han behövs för gators och gränders renhållning och att han borde få ut innestående lön av Politie Collegio till att så mycket bättre kunna skaffa sig något till kläder, och underhåld, af wilka bägge han aldeles är utblottad. Namnet på Meijers dräng är tyvärr inte utskrivet, trots att plats lämnats i protokollet för det! (Sthlms rådhusrätt och magistrat AIIa:48).  
 
Den 1 december 1725 anklagade Magnus Meijer sina betjänter Erik Brandt och Anders Biörck. Brandt hade 8 veckor tidigare tagit en häst ur Meijers stall och ridit bort i följe med Biörck. Biörck hade köpt sig en häst för de pengar han tjänat på vallackning. Brandt berättade att han skulle få pengar av ett kammarråd för att ta hand om en sjuk häst, föra ut den och skjuta ihjäl den. Men då kammarrådet inte ville betala  fick Brandt den till skänks och han förde hem den till sin husbonde Meijer för att sedan byta bort den på landet. Meijer ville inte längre ha drängarna i sin tjänst men krävde inget straff. Brandt och Biörck hade befunnit sig tre veckor i arrest i Stockholm, men gripits i Uppsala där de suttit fyra och en halv vecka i arrest och klagat på att Meijers förestånderska varit mycket otidig mot dem. Brandt skulle nu komma till Magnus Meijers bror i Uppsala (Alexander Meijer, Erik Brandt gifte sig senare med dennes dotter och blev skarprättare i Västerås). Brandt och Björk uppmanades lämna staden och inte göra intrång på Magnus Meijers rättighet att vallacka i Stockholm (Norra förstadens kämnärsrätt A3a:13).