NULL Skriv ut sidan - Hur känna igen resande i kyrkböckerna?

Anbytarforum

Titel: Hur känna igen resande i kyrkböckerna?
Skrivet av: Carina Widell skrivet 2009-04-12, 00:38
Hej.
 
Det finns en båtsman, BB-G3-0258-1775, Jakob Månsson Rocka`Rocas`Norstedt`Pentin och han var båtsman för Norje i Ysane sn, Blekinge. Han bara försvinner och man hittar inte honom som död någonstans. Jacob Rocas hoppar mellan socknarna Ysane i Blekinge och Glimåkra i Skåne.
 
18/6 1775 får han sonen Niclas i Glimåkra, Skåne, och vid hans födelse heter han Jacob Pentin, med notering att han var Wandrande folkens båtsman ( Glimåkra C:3 sid 87 )
 
Dottern Maria f. 31/10 1781 är född i Ysane, Bleking ( enligt båtsmanregistret )
 
25/3 1784 när sonen Måns föds, är Jacob tillbaka i Glimåkra, Skåne igen, men kallas då Rocas, och står som Kringvandrande avskedad båtsman ( Glimåkra C:3 sid 128 )
 
Dottern Anna Katarina f. 14/11 1785 är född i Ysane, Blekinge
 
Varannat barn är fött i Blekinge och varannat i Skåne. Barnen har samma mor, Anna Christina Tollberg, som senare gifter om sig i Glimåkra, men då kan vi inte hitta Jacob Månsson/Rocka/Rocas/Norstedt/Pentin som död någonstans, men hustrun gifter ju om sig så han måste ha dött.
 
När Jacob kallas Wandrande folkens båtsman, kan han då inte vara av resandesläkt ? Är Pentin ett namn som kan förekomma bland resandefolk ? Eller Norstedt ? Tror Rocas/Rocka är båtsmansnamnet. Han ska enligt båtsmansregistret vara född i Småland, men var i Småland vet vi inte. Jacob bara försvinner.
 
mvh
Carina