NULL Skriv ut sidan - Piga, hemmadotter, bonddotter och mamsell

Anbytarforum

Titel: Piga, hemmadotter, bonddotter och mamsell
Skrivet av: Ingela Martenius skrivet 2005-10-19, 01:32
Eivor,
 
Ledsen, jag såg inte Din fråga förrän nu.
 
Nja - det där med att kvinnor skulle utföra lättare arbeten ... kvinnor förr hade ju t ex hand om allt som gällde kor, getter, får etc - allt utom hästar. Att mjölka korna betecknades på stora gårdar av statarhustrurna som vita helvetet, ett mycket tungt arbete. Och det är inte något lätt arbete att mocka efter korna utan alla former av mekanisk hjälp.
 
När kvinnor förbjöds att arbeta under jord så uppfattade de själva det verkligen inte som en lättnad: de sattes istället till ännu tyngre (men mindre avlönade) jobb ovan jord. Samma när kvinnor inte fick jobba natt: extra avlönat, som de alltså inte fick ta del av.
 
Tro aldrig på att kvinnor skyddas från tunga jobb. Om det är så att en kvinna inte får utföra ett visst jobb så kolla istället vad betalningen för jobbet är/var. Och se hur statusen (samt betalningen) för specifika yrken åker kana när kvinnor börjar bli allmänna i just det jobbet.
För att ta ett exempel från förr: på L?s? (Danmark) så gick män ut som sjömän och fiskare i sådan omfattning att kvinnorna helt tog över alla jordbrukssysslor (alltså även de djupt traditionella manliga sysslorna som t ex att handha hästar). Varav följde att jordbruk kom att uppfattas som en (lågstatus) kvinnosyssla i sådan grad att L?s?-männen överhuvudtaget vägrade att befatta sig med det. När de var hemma låg de på soffan och kvinnorna fick hyra in drängar från Jylland för att utföra de få sysslor de rent kroppsligt inte mäktade med.
 
Och nej. Jag är inte rabiat feminist i stil med F!-kvinnorna. Jag är etnolog - och inte ens särskilt intresserad/specialiserad på könsroller. Det här är allmängods från A- och B-kurserna i etnologi.
 
Ingela