NULL Skriv ut sidan - Titlar i äldre tid

Anbytarforum

Titel: Titlar i äldre tid
Skrivet av: Ingela Martenius skrivet 2007-03-29, 21:32
Nja. Det är samma sorts mellantitel som madam och mam'sell var. Fru och fröken var vid den här tiden förbehållna adliga damer. Bondmoror och gifta kvinnor i den enklare stadsbefolkningen kallades hustru, döttrarna kunde i vissa fall kallas piga. Men vad skulle man kalla prästfamiljernas kvinnliga medlemmar och de högborgerliga dito? Lösningen blev alltså madam och mamsell; dessa titlar åkte dock snart kana socialt sett - madam mycket fortare än mam'sell.
 
Monsieur (i olika stavningar) användes alltså som en liknande mellantitel. Orsaken till att den verkar användas bara av ogifta män beror på att dessa ännu inte uppnått en så hög ställning att de kan kvalificera sig som herr. T.ex. kallades en präst för herr, men hans hustru ännu så tidigt på 1700-talet för madam och hans döttrar för mam'sell (vilken titel de behöll långt in på 1800-talet) - men vad skulle man kalla prästens son?! Då var det naturligt att analogt med moder och syster ge honom titeln monsieur, i väntan på att han också blir präst eller något annat betydande. Redan i slutet av 1600-talet brukades det också allmänt som tilltal till gymnasister.
 
Men titeln kunde också användas om män som stannat i karriären och aldrig blivit så betydande att de ansågs värda herr. T.ex. en skrivare på ett gods, en skrivare som aldrig blivit förvaltare. Hantverksgesäller - oberoende av ålder - tilltalades också monsieur (ända till framemot 1800-talets mitt), medan mästarna kunde kvala in som herr (troligen lite beroende på vilket skrå).
 
Se också SAOB, munsjör. http://g3.spraakdata.gu.se/saob/
 
Ingela