NULL Skriv ut sidan - Ladugårdsgods / Ladegårdsgods

Anbytarforum

Titel: Ladugårdsgods / Ladegårdsgods
Skrivet av: Bertil Turesson skrivet 2013-05-29, 11:55
Tack Irene och Marcus!
 
Genom att kombinera era respektive utdrag från SAO (och konsultera SAO) besvaras den ursprungliga frågan med att såväl LADUGÅRD som LADUGÅRDSGODS har betydelsen gård [...] tillhörande ypperligt frälse avsedd att stödja t ex säteri.
Jag förundras dock över att inte LADUGÅRDSGODS även i gammal tid då uppfattades som en tautologi.
 
Tack också för tolkningen av Fru Britta Pontusdotter .... Jag skulle inte klarat den tolkningen även om jag kunnat tyda bokstav för bokstav.
 
Med ledtrådarna Årlige- och Konungs-hästar finner jag god kunskap om detta i http://www.genealogi.se/grs/skatter_och_gamla_uttryck_2011-04-06.pdf (http://www.genealogi.se/grs/skatter_och_gamla_uttryck_2011-04-06.pdf)  
 
Fodernötspenningar.
Ersättning till kronan för en tidigare skyldighet för allmogen att i tur ta emot konungens och vissa högre tjänstemäns hästar till utfodring. Denna skatt kallas ibland också Kungshästar, Slottshästar, “Årliga hästar” etc..
 
Tolkar jag rätt att det som då bokförs i jordeboken är dessa ursprungliga in-natura-skattepersedlar som värderas enligt de angivna beloppen? Jag undrar också om jag tolkar rätt då jag tror att beloppen är angivna i daler/ören/penningar kopparmyntfot. Jag får då åtminstone summeringen att stämma. Kanske kan krumeluren beteckna myntslaget??
 
Nästa fråga blir då hur dessa skatter betalades. Är det så att, trots att skatten inte skulle betalas till kronan (gården var ju skattebefriad), kronan bokförde i jordeboken det belopp som landbobonden i stället skulle betala till ägaren/adeln?
Och dessutom, hanterade verkligen allmogen kontanter så tidigt? Jag har fascinerats av att så sent som in på 1800-talet tycks mina anors bouppteckningar mycket, mycket sällan redovisa några kontante penningar.
 
Hälsningar, Bertil