NULL Skriv ut sidan - Lise-Lott

Anbytarforum

Titel: Lise-Lott
Skrivet av: Håkan Skogsjö skrivet 2000-02-23, 11:34
Roland Otterbjörk skriver i sin oumbärliga namnbok Svenska förnamn om Lise-Lotte: belagt första gången 1917, nu vanligen Liselotte, liksom Lise-Maj (1933) och Lise-Marie (1907) moderna dubbelnamn, ursprungligen sammandragningar av Elisabet Charlotte respektive Marie.
 
Med hjälp av Sveriges dödbok kan det äldsta belägget flyttas något tillbaka i tiden. 1986 dog en Lise-Lotte i Stockholm, som var född 1903 i Visby. Dessutom nämns en Irmgard Lise-Lotte F, född 1904, död 1987 i Lidingö, och en Lise-Lotte Emilie Mathilde, född 1902, död 1995 i Brännkyrka, men skriven i Tyska församlingen. Inte någon av de två sistnämnda har någon angiven födelseort, vilket ofta när det gäller Sveriges dödbok betyder att de är födda utomlands, och namnet Irmgard pekar i riktning Tyskland liksom uppgiften om Tyska församlingen.
 
Möjligen förekom namnkombinationen Lise Lotte i Tyskland innan den vann terräng i Sverige (namnen Lise och Lotte är tyska och danska motsvarigheter till de svenska Lisa och Lotta, kortformer till Elisabet och Charlotta). Men det kan kanske någon med bättre kunskaper om tyska förnamn ge besked om. Namnen Lise och Lotte förekom enligt Otterbjörk i Sverige sedan senare hälften av 1800-talet.
 
Namnkombinationen Liselotte förekommer också i Danmark, enligt Rikard Hornbys Danske personnavne. Där betecknas den som nydansk och som en sammansättning av Lise och Lotte.
 
Det var först i slutet av 1950-talet som Lise-Lotte (Lise-Lott, Liselotte, Liselott, etc) blev ett riktigt populärt namn i Sverige. Glansperioden inföll mellan 1955 och 1975. Sedan slutet av 1980-talet används namnet knappt alls, enligt CD-skivan Alla svenskars förnamn.
 
Sammanfattningsvis: Lise-Lotte är en sammansättning av de tyska/danska namnen Lise och Lotte, som motsvarar de svenska Lisa och Lotta, kortformer av Elisabet och Charlotta. Möjligen har Lise-Lotte (Liselotte, Lise Lotte) först börjat användas i Danmark och Tyskland och sedan spritts till Sverige, men det kan också vara en svensk uppfinning (det krävs nog ytterligare undersökningar för att fastsälla detta).