NULL Skriv ut sidan - Saxsoldat

Anbytarforum

Titel: Saxsoldat
Skrivet av: Klas Kohlström skrivet 2014-10-21, 20:56
Denna yrkesterm förekommer då och då i Köpings kyrkböcker i början av 1700-talet. Mig veterligt har jag aldrig stött på den förut och blev ansenligt fundersam. Dock tror jag mig i SAOB under uppslagsordet ’sax’ ha funnit ut hur en sådan soldat möjligen kan ha varit utrustad, om denna min förmodan är riktig vill säga,
citat: ”[color=0077aa] I) (i skildring av forngerm., i sht fornnord. förh.) kort (rakt o. eneggat) svärd l. stor kniv (använt resp. använd ss. stickvapen); jfr EN-BAK. (Fvn.) Sax, . . (sv.) Sax, ett stackot eneggiat Swärd, Enbak. - - - Sax, Saxsvärd, eller Handsax betecknar ett mindre svärd, ämnadt till styng. HOLMBERG Nordb. 547 (1854)[/color]”.
 
Kan det verkligen vara så, att vissa soldater uteslutande(?) var vapenutrustade med endast ett kort, knivliknande svärd?  
Man kunde annars tänka sig soldater som lade ut ”trampminor” för fienden i form av björnsaxar. Eller var de månne en typ av väktare med rätt att fånga in en misstänklig person med en så kallad ’brandvaktssax’ eller ’bygel’ (vilket för övrigt givit oss slangordet ’byling’)? I min barndom kallades brandmän 'brandsoldater'. Månne är en saxsoldat en anställd i stadens tjänst och inte i rikets. Emellertid har jag i samma böcker även sett personer med yrkesbeteckningen 'stadstjänare'.
Finns det någon som verkligen vet vad en saxsoldat är?

(https://forum.rotter.se/discus/messages/370865/420542.jpg)