NULL Skriv ut sidan - Strandberg Brita Magdalena

Anbytarforum

Titel: Strandberg Brita Magdalena
Skrivet av: Eva Leksell skrivet 2001-02-27, 16:59
I mormonernas IGI-databas på nätet hittade jag det här:
 
BRITA MAGDALENA STRANBERG  
Christening: 24 Oct 1788 Gefle, Gavleborg, Sweden  
Father: JAN STRANBERG  
Mother: BRITA HAMMARBERG  
 
Visserligen stämmer dopdatumet inte riktigt med det du skrev, men tillräckligt väl för att hon ska vara rätt person. (Helt gripna ur luften är IGI-uppgifter inte, enligt min erfarenhet. Oftast är det mer eller mindre ordagranna avskrifter ur kyrkböcker, men de måste förstås kollas.)
 
Redan innan jag kom på att söka i IGI hade jag kollat min Strandbergssläkt i Gävle (idel fiskare) och kommit fram till att Brita Magdalena kunde vara dotter till Gävlefiskaren Johan Strandberg, född 1750, död 1830, gift med Brita Hammarberg. Så det som står i IGI var bara en bekräftelse på min misstanke. Anknytningen till Häggdånger finns genom att både fadern Petter Hekling (fiskare och borgare i Gävle) och modern Anna Strandberg dog där, 1772 respektive 1765, och säkert hade haft sitt sommarfiskeläger där. Sonen Johan kan ha fortsatt att fiska där.  
 
Under Gävlefiskare och deras Norrlandshamnar (Gästrikland - Allmänt) har jag skrivit in många av mina Gävleanor (de flesta av fiskarsläkt). Johan Strandberg finns med där, fast under namnet Johan Pettersson Hekling, för jag hade inte uppmärksammat att han lär ha tagit sin mors namn Strandberg.
 
Tycker du det här verkar intressant kan jag komma med lite mer uppgifter. Men i så fall placerar jag dem i just diskussionen om Gävlefiskare, för då blir det lättare att hänvisa till antavlan där och se samband med andra fiskarsläkter i Gävle.