NULL Skriv ut sidan - Äldre inlägg (arkiv) till 2004-07-13

Anbytarforum

Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 2004-07-13
Skrivet av: Kristina Estrin skrivet 2004-07-13, 22:34
Eva Dahlberg:
Såvitt jag känner till så har folk själva bidragit till Olle. Om det skulle vara sant att han som du säger knycker på nätet för att använda andras material vidare utan att ha frågat om lov så tycker jag inte det är OK. Naturligtvis tycker jag att han liksom alla andra ska fråga om lov.
DOCK ska ju till hans förlov påtalas att han INTE, som några gör, satt sitt copyright på och säljer samlingsverket med förtjänst.  
 
Maud Svensson:
Nej, jag är inte jurist. Jag har endast varit datalärare i allmännare kurser i data där upphovsrätten enbart tagits upp mycket kort och grovt samt hobbypysslat med webb och då läst det ena och det andra om upphovsrätt och internet.
 
Det finns dock många olika sorters forskning (kan ej för handen komma på nåt exempel) som bygger på offentliga källor av betydligt ringare antal än vad som blir vid släktforskning (även en mindre sådan). Och de forskningsrapporterna har då iaf forskaren upphovsrätt på. Någon 15-årsgräns har jag i samband med dessa forskningar inte hört talas om.
Att ett stort antal uppgifter är en bedömningsfråga är givet. Inte heller jag känner till om någon antavla har upphovsrättsprövats av någon rättslig instans.
Om man tittar på det som står i paragrafen som du citerat så står det en katalog, en tabell eller annat dylikt arbete. Då är för det första frågan om en antavla klassas in i någon av dem formuleringarna, för det andra om ett stort antal uppgifter har sammanställts.
När man sammanställer en antavla så finns det allt från rent tabell-liknande till betydligt mer informativa uppställningar med texter och bilder m.m. som kommer allt längre från den i paragrafen givna beskrivningen. För att citera Stefan Simander här ovan: Var går gränsen när det gäller genealogiskt material som bearbetats med text?
Om den typ av forskning jag nämnde tidigare i detta inlägg och som innehållit betydligt färre till antal samt betydligt längre delar av offentliga uppgifter berörs av upphovsrätten så borde då en släktforskning som innehåller ett mycket stort antal offentliga uppgifter rimligtvis också göra det.
Om det sen inte är uppsatt som en katalog, en tabell eller annat dylikt arbete utan innehåller mer av text, bilder, berättande eller annat så bör den ju göra det än mer.
En väsentlig investering gäller såväl arbete och tid, som kronor och ören. I de allra flesta fall har alltså en väsentlig investering gjorts då ett stort antal uppgifter har sammanställts vid släktforskningen.
Hur man än vrider och vänder på det så kan inte jag se annat än att upphovsrätten gäller på ena eller andra sättet.
Vilket sätt blir beroende på presentationssättet. Dvs redovisas den som en katalog, en tabell eller dylikt? Eller har man mer än så?
Databas eller inte databas tror jag inte ens vi behöver gå in på då det är det färdiga SYNLIGA verket och hemsidan som upphovsrättsdiskussionen gäller. Olika databaser visar info på olika vis även om samtliga bygger på tabeller och därför i enklare form nog kan ramla in under med 15-årsparagrafen. (Jag antar att det heller inte har rättsprövats om databas avses med paragraftexten. Det blir då en fri tolkningsfråga som endast ytterligare försvårar diskussionen.)
Brottet ligger egentligen inte i själva hemladdningen från nätet. Brottet ligger i om man för det vidare (t.ex. genom publicering på nät, försäljning av skiva, spridning i mail, m.m.). Detta oavsett om man uppgett stället man tagit ifrån som källa eller inte. Störst är brottet när man sätter sitt eget namn på det stulna verket man för vidare.
Enstaka uppgifter ur har man rätt att ta utan lov. Men inte verket i dess helhet eller ens väsentliga delar av det. (På bilder gäller ALLTID copyright. Man kan mao lägga ut en antavla som en bild och helt kringgå denna grådiskussion definitivt)
Sammanfattningsvis anser jag, att mitt arbete är mitt och jag väljer av vem och hur det ska få spridas. Detta i enlighet med allt jag hittills sett, hört och läst om upphovsrätten och internet.
Den gäller böcker m.m. och den gäller publikationer på nätet.
Jag anser också att frågan är inte huruvida upphovsrätten gäller utan möjligen vilken upphovsrätt som gäller när.
 
Hälsningar
Kristina
 
P.S. För att något ska prövas rättslig så måste för det första ett brott upptäckas. För det andra så måste det anmälas av någon. I det första steget är det svårt att upptäcka vad gäller internet. I det andra finns det bl.a. en stor osäkerhet som stoppar upphovsrättsinnehavaren från att göra rättssak av det.
En lag gäller dock mig veterligen oavsett om det finns rättslig prövning av den eller inte.
D.S. *puh vilket långt inlägg det blev* ;-)