NULL Skriv ut sidan - #36873, samedräkt?

Anbytarforum

Titel: #36873, samedräkt?
Skrivet av: Erik Kuoksu skrivet 2007-03-22, 09:25
Roligt att två ganska ordinära ateljefoton från förra sekelskiftet kan orsaka en så initerad och intressant diskussion.
 
Jag kan hålla med om att folkdräkterna, i synnerhet i Tornedalen, ofta är totalt frånkopplade från den folkliga dräkten. Men däremot är följande passage (Ingela Martenius - onsdag den 21 mars 2007 kl. 20.25) inte riktigt överensstämmande med de faktiska föhållandena:
 
Det som framförallt skiljer det folkliga modet från folkdräkterna är dock att det saknar lokal särprägel: det var ingen skillnad på kläder burna i Norrbotten eller i Västergötland.
 
Troligen hade en Tornedaling, som på 1700- eller första halvan av 1800-talet, dök upp i Västergötland iklädd sin vanliga dräkt setts som extremt exotisk. Se t.ex. Walde Lorens Wanhainens välkända fotografi från av Isak Ruokovaara-Tano i Mattila från 1920-talet (återgivet bland annat i Tornedalica Nr. 10, 1970, s. 41):
 
Isak Tano i Mattila, som alltså var tornedaling och inte same, är iklädd en dräkt som redan på 20-talet var föråldrad, men som 50-60 år tidigare var vardagsdräkt: Relativt snäv långkolt med pösiga ärmar, låg ståndkrage och två tummar breda kantband i bröstlinningen, hårlösa näbbstövlar (på vintern bar man lappskor), samt en mössa med handshögt pälsbräm och krönt av en rund, tät, garnboll. Denna dräkt är, med undantag för mössan, i princip den samma som förekommer på träsnitten i Olaus Magnus Historia och Charta marina.
 
Så det är en överförenkling att tala om ETT folkligt mode, även om t.ex. en Östgöte och en Västgöte, till skillnad från en Tornedaling och en Västerbottning eller Lulebo, nog klädde sig ganska lika.
 
MVH
 
Erik Kuoksu