NULL Skriv ut sidan - Bra kopiering av gamla fotografier

Anbytarforum

Titel: Bra kopiering av gamla fotografier
Skrivet av: Marianne Ljunggren skrivet 2007-02-16, 23:57
Det är bedrövligt att läsa föraktet för yrkeskunnandet som finns samlat hos fotograf i en fotoaffär. Vilken profesionell yrkesman kan du anlita för 100:-?
 
När man scannnar in en bild med hyfsad upplösning kommer allt damm, alla repor, skador, vikningar och tumavtryck fram. Inget av detta syns med blotta ögat på den gamla gulnade fotokopian. Men det blir mycket synligt efter inscanningen. Allt detta måste tas bort innan man tar fram en ny kopia på fotopapper. Ett svart/vitt fotografi  håller mer än 100 år.
 
Den fotoaffär på Södermalm i Stockholm som åsyftas tar 895:- per timme för retuschering. En fotokopia 10x15cm kostar 50:-. Det är fantastiskt billigt.
 
Den som nöjer sig med att lägga ett kärt släktfoto i en dokumentkopiator har inga som helst krav på kvalitet. Det skrivpappret är vitt inom ett år. Det finns knappt ett spår kvar.
 
Den här sidan har som rubrik Bilder/fototeknik. Me d det avses väl ändå fotografiskt framställda bilder, med hjälp av fotoutrustning.
 
Till exempel atelj?bilder, skickligt ljussatta och välkomponerade i en uttänkt miljö med en stämning som regiserats av konstnären -  fotografen.
 
Fotografen har copywrigt till sina verk under sin levnad och 70 år efter sin död. Du får inte ändra ett fotografiskt verk utan fotografens tillstånd.
 
Ni som vill snacka om snapshots från fotoautomater  kan väl göra det i ett annat forum.
 
Kan vi på denna sida ägna oss åt att diskutera hur man bäst restaurerar,  och konserverar antika  fotografiska verk för att bevara dem.
 
Du som vill bevara eller mångfaldiga en släktklenod behöver en profesionell scanner och ett bildbehandlingsprogram. Plus kunskaper i digital bildhantering. Filen skickar du på en CD till ett proffslab med labbets bestämda färgprofil för att få en utskrift på fotografiskt papper. Glöm inte att också regelbundet kallibrera din bildskärm. Det är det enda sättet att bevara verket i 100 år till.
 
Fotokonservatorn här ovan har som specialitet att ta loss bildhinnan från krossade glasplåtar och foga samman dessa till en komplett bild på ny glasplåt och i vissa fall gjuta i ny infärgad emulsion där bildfragment fattas för att säkra att negativet. Ja, du spelar i en helt annan division. Man blir stum av beundran över den yrkeskunskapen. Och över den kulturhistoriska gärning du utför.  
 
Kanske kunde vi också på denna sida tipsa varandra om var man hittar fotografiska bilder. Till vem har fotograferna donerat sina arkiv. Ligger plåtarna och negativen bara och blir förstörda. Vem inventerar gamla bildsamlingar?
 
Jag känner till en kommun i södra Sverige som anlitade plusjobbare för att scanna in en donation som legat orörd i 70 år. Ett verkligt meningsfyllt jobb!
 
Kristina