NULL Skriv ut sidan - Anker, Jörgen/Jöran, ridfogde omkring 1640

Anbytarforum

Titel: Anker, Jörgen/Jöran, ridfogde omkring 1640
Skrivet av: Jens Lerbom skrivet 2000-05-24, 10:22
Hej Eva!
 
Här något om ridefogdar i allmänhet och Jørgen Ankers i synnerhet.
 
De danska ridefogdarna var en motsvarighet till de svenska befallningsmännen. Vars huvudsakliga syssla var skatteuppbörd. I dagligt tal alltså skattmasar. På Gotland fanns det under perioden 1618-1645 vanligtvis tre ridefogdar som vardera hade ansvar för två sk. settingar. På Gotland hette settingarna, som ocksåp utgjorde domstolsdistrikt, Bro, Rute, Kräklinge, Hejde, Burs och Hoburg.
 
Och så Jörgen.
 
Jörgen Anchers (Ankers, Anncher, Ankersen) dyker upp första gången i källmaterialet som tingsskrivare vid Bro settingsting den 11 maj 1629.
Han var tingsskrivare i Bro och Hejde settingar åtminstone till den 9 maj 1635.  
 
(trots att han alltså själv skrivit de dokument jag hämtat uppgifterna ifrån så stavar han sitt eget namn på flera sätt)
 
Ankers omnämns som ridefogde första gången den 15 januari 1636 i Burs och Hoburg settingar. Den funktionen har han fram till den 31 oktober 1645, fyra dagar efter att svensk militär i enlighet med brömsebroavtalet gått i land i Kappelshamn för att införliva ön med det svenska riket.
 
Jörgen kommenterar faktiskt detta i sitt sista skrivaruppdrag på ön:
 
Ihm
Sagefalld eller wisse paa Kong: Maij:ts wegne ehr wdi Burs och Houburg settinger paa Gulland wdi dette halfue aar at beregne fra Philippi Jacobi dagh 1645 och thil den 31 october indtedt falden formedelst suenschens hastig anchomst. [.]  
 
Wisbye den 31 october 1645
Jórgen Annchers E[gen] hand
 
Jag skulle nog gissa att Jörgen var dansk på grund av sitt skrivaruppdrag som ju bör ha krävt åtminstone hyggliga danskkunskaper. Men säker kan man ju aldrig vara.
 
Mvh/JL
 
Jo, jag hittade en Frederich Anchers som tillförordnad skrivare i Hoburg och Burs settingar 1640-1641. Ev. släktskap till Jörgen dock oklart.
 
Källor: Visborgs lens lensregnskaber 1600-1645 i Rigsarkivet, Köpenhamn (och på Film i Visby landsarkiv)