NULL Skriv ut sidan - Rosenbom, Mats Hindriksson, """"Rosenbom""""

Anbytarforum

Titel: Rosenbom, Mats Hindriksson, """"Rosenbom""""
Skrivet av: Björn Bergqvist skrivet 2011-06-14, 23:21
Hej
 
Är det någon som vet något om denne person och hans anor? Vad är sanning? Han lär visst ha haft åländska rötter. Han står staty utanför Amiralitetskyrkan i Karlskrona där han levde och dog. Detta fanns att läsa om honom på Wikipedia:
 
Gubben Rosenbom har funnits på riktigt och hette Mats Hindiksson Rosenbom. Han lär, enligt släktforskare, härstamma från Åland och var en av de första som bosatte sig i den nya staden Karlskrona. Han bodde på Björkholmen 5 (nuvarande Chapmansgatan 7).
 
Det finns en historia om hur fattigbössan kom till. Någon sanning i den finns nog, men historien har säkert bättrats på med åren. Nyårsafton 1717 sägs Rosenbom ha varit ute och tiggt allmosor hos stadens borgare. På många ställen fick han en sup och han blev allt mer berusad. När han kom till kapten Lagerbielke tappade han sin hatt när han skulle buga sig och tacka. Det tyckte Lagerbielke var lustigt och sade: Vill man ha tack av Rosenbom får man allt själv lyfta på hans hatt. Rosenbom tyckte det var en lustig ramsa och upprepade den när han kom till nästa hus Där bodde bildhuggaren Kolbe och han tyckte inte alls att ramsan var lustig utan slog till Rosenbom och kastade ut honom i en snödriva. Efter en liten stund fick Kolbe dåligt samvete och gick ut för att leta upp Rosenbom. Rosenbom blev rädd för Kolbe och gömde sig vid Amiralitetskyrkan. Dagen efter hittades Rosenbom ihjälfrusen intill kyrkväggen. Kolbe lär sedan ha skapat fattigbössan.
 
Stämmer historien och vilka var Rosenboms föräldrar och anor? Hade han någon familj och när föddes han och dog han som det sagts?
 
Trästatyn av Rosenbom står idag (sedan 1956) inne i Amiralitetskyrkan I \Karlskrona. En trogen kopia står utanför.
 
Med vänliga hälsningar
Björn BErgqvist
 
(Meddelandet ändrat av B_bergqvist 2011-06-14 23:26)