NULL Skriv ut sidan - Hedlund, Frédéric (1869-1948), direktör m. m.

Anbytarforum

Titel: Hedlund, Frédéric (1869-1948), direktör m. m.
Skrivet av: Bengt Rur skrivet 2004-07-12, 21:19
Under 1940-talet promenerade på Strandvägen i Stockholm dagligen en person vid namn Frédéric Hedlund. Sommartid var han på promenaden iförd halmhatt och på galoppfältet Ulriksdal var han klädd i jacquette och grå cylinderhatt. Alltid prydd med en röd nejlika. Hans elegans var något ankommen.
 
I yngre dar hade han bott i Paris och arbetat som privatguide åt ungherrar från ansedda och förmögna familjer. Någon gång på 1920-talet blev han riddare av Vasaorden. Han bosatte sig i Stockholm, troligen 1939.  
 
Han förekom emellanåt inom reklamen. Särskilt minns jag helsidesannonser i en veckotidning där den kräsne Monsieur Frédéric Hedlund rekommenderade ett visst kaffemärke.
 
Hur han försörjde sig på 1940-talet och senare är oklart. Likaså när han avled. Han uppges ha omkommit genom fall i en stentrappa på Hörningsholm.  
 
Han var omskriven under sin livstid och även senare. Häromdagen läste jag en liten bok av Harald Norbelie Gata upp och gata ner (2:a samlingen). Där finns han med. Även andra skribenter har sysselsatt sig med Monsieur Frédéric.
 
Var denne identisk med Fredrik Julius Hedlund, född i Norrtälje 1869? När dog han?
 
Den som har tillgång till ordensmatriklar och gamla statskalendrar bör lätt kunna komplettera.
 
Det som jag lite då och då har läst om denne kuf har varit vagt och rapsodiskt. Existerar det någon tillförlitlig biografi?
 
Hälsning, Bengt