NULL Skriv ut sidan - Graan, Maria (1836-1864), lappflicka

Anbytarforum

Titel: Graan, Maria (1836-1864), lappflicka
Skrivet av: Erik Holmlund skrivet 2010-02-12, 19:40
Hej Torbjörn,  
 
Jag ser att Kjell-Åke Lundström omnämns i den länkade artikeln från VK. Han är en av de forskare som har allra bäst koll på släktforskning om lappar i Västerbotten så att han har gått bet på Maria Graan gör ju att utgångsläget känns lite svårt. Han har gjort familjesammanställningar av samebyarna i Västerbotten, inklusive de i Lycksele lappmark.
 
Hursomhelst. Lycksele lappmark omfattar ett par socknar. Särskilt Sorsele & Stensele/Tärna socknar har stor lappsk befolkning vid aktuell tid. Samtliga av dessa socknar har brytits ut ur Lycksele socken. Att hon skrivs med efternamnet Graan gör att tankarna går direkt till samebyn Gran i Sorsele där det förekommer personer som bär efternamnet Grahn, bl.a. några av mina anor. Min ana, Anders Kristoffersson Grahn (f.1830) tycks tagit sig efternamnet Grahn i mitten av 1800-talet, ungefär samtidigt som två av hans kusiner [Jonas Andersson Grahn f.1818 & Johan Andersson Grahn f.1827] också tar sig samma efternamn. Det kan eventuellt finnas en koppling till denna Grahn-släkt men jag hittar ingen Maria född 1836 i denna släktgrupp, dock har jag inte letat efter henne i några dopböcker utan endast kollat i egna anteckningar. En Maja Kristoffersdotter f.1828 (vars öde är för mig obekant) är det närmaste jag kommit i denna Grahn-släkt, men det skiljer ju som sagt hela 8 år mot födelseuppgiften från Lund. Hon var syster åt ovan nämnde Anders Kristoffersson Grahn.
 
Men notera att hon inte alls nödvändigtvis måste komma från någon släkt som bär namnet Graan/Grahn. Flera personer med rötterna i samebyn Gran har tagit sig namn som börjar på Gran- eller bara Grahn/Graan utan direkt påvisbara inbördes släktskap.  
 
Namnet Graan är i vilket fall som helst ett indicium som pekar mot Grans sameby. Sen var ju lapparna ett rörligt folk och det förekommer att samebarn döptes även i kustsocknarna.
 
I folkräkningen från 1890 kan man få lite grov koll var i Västerbotten som personer bodde som bar efternamnet Grahn. De flesta med efternamnet Grahn bodde i svensksocknarna vid kusten, men det finns en del även i Sorsele & Lycksele.
http://www.foark.umu.se/folk/ac/Sok.asp?selarkbild=&txtfnamn=&txtenamn=grahn&ns= exakt&fodd=&selar=Exakt&fodfors=&fscbkod=&hemort=&yrke=&selkon=&sortering=&selci v=&action=S%F6k
 
mvh
Erik
Örnsköldsvik