NULL Skriv ut sidan - Martinson, Moa (1890-1964)

Anbytarforum

Titel: Martinson, Moa (1890-1964)
Skrivet av: Ingrid Månsson Lagergren skrivet 2004-06-23, 14:58
Hej
Lite info om Moa, vår underbara författare (Informationen tagen från databasen Alex, som finns på de flesta biblioteken i Sverige)
Tyvärr kommer jag inte på just nu vad torpet heter.
"Född i Vårdnäs i Östergötland som Helga Maria Swartz. Uppväxt i statarmiljö. Folkskola. Som vuxen utbildade hon sig sedan till kallskänka. Under åren 1910-1916 fick hon fem söner med en grovarbetare på Södertörn. De två yngsta sönerna omkom tragiskt 1925 och maken tog sitt liv 1928. Under sitt dopnamn Helga - hon började kalla sig Moa först efter 1927 - medarbetade hon i den syndikalistiska pressen. Utöver sitt med tiden omfattande författarskap, ett tjugotal böcker, var hon under senare år också verksam i en rad offentliga sammanhang, ofta av politisk karaktär. 1929-41 gift med författaren Harry Martinson.

Moa Marinson räknas till den s.k. statarskolan i svensk litteratur (uttrycket myntat av Ivar Lo-Johansson). Hon växte upp i statarmiljö och är en av de få kvinnorna i den stora svenska proletärförfattargenerationen. Hennes första skönlitterära alster var en följetong, "Pigmamma" (1928-29), som bygger på moderns svåra liv, textilarbeterska i Norrköping. Med debutromanen "Kvinnor och äppelträd" (1933) som sedan följdes av "Sallys söner" (1934), fick hon sitt omedelbara genombrott. I dessa böcker, liksom över huvud taget i sitt författarskap, är det kvinnorna som står i centrum. I "Kvinnor och äppelträd" varvas realistiska skildringar av kvinnors slit med symboliska framställningar av kvinnokroppens funktioner, vilket fick vissa kritiker att börja tala om "underlivsståndpunkten".
I sitt författarskap redovisar Moa Martinson kvinnornas erfarenheter, och männen framstår ofta som svekfulla suputer, men även klassmotsättningarna träder i dagen. Till hennes främsta verk brukar räknas den självbiografiska s.k. Mia-trilogin; "Mor gifter sig" (1936), "Kyrkbröllop" (1938) och "Kungens rosor" (1939). Trilogin kan läsas som en direkt replik på de manliga kollegornas utvecklingsromaner från samma tid. Till skillnad från männen, som lyckas bryta sig loss från sin fattiga ursprungsmiljö, formas emellertid Mias tillvaro på samma sätt som för sin mor.
Framför allt under 40- och 50-talen åtnjöt Moa Marinson stor popularitet och hennes böcker utkom i massupplagor på Folket i Bilds förlag."

Vänligen
Ingrid Månsson Lagergren