NULL Skriv ut sidan - Äldre inlägg (arkiv) till 2007-02-28

Anbytarforum

Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 2007-02-28
Skrivet av: Robert Lind skrivet 2007-02-28, 18:30
Harrison igen, sid 138: Visingsö tycks ha varit kungamaktens enda verkliga borganläggning under andra hälften av 1100-talet och första hälften av 1200-talet. Sedan träder Birger jarl in på scenen, och en abrupt förändring inträffar. Utvecklingen fortsätter under jarlens söner. Kungamakten tar initiativ till att anlägga både medelstarka och mycket starka borgar på strategiska platser, såsom vi längre fram kommer att konstatera för Stockholms, Nyköpings, Kalmars och Lödöses räkning.
 
Ulf om du har rätt om Byrisholm fanns det på Fales tid två kungliga borgar inom Sveriges nuvarande gränser. Svenska kungens borg på Visingsö mitt i centrum i det framväxande svenska riket och hälsingska kungens eller furstens i Birsta i det glest befolkade Medelpad utanför det svenska riket och långt bort från maktstriderna mellan olika kungakandidater.
 
Men detta måste uppfyllas för det ska vara möjligt.
 
* Dom gamla landskapen inom Storhälsingland hade en gemensam kung och var inte bonderepubliker som Jämtland.
 
* Den kungen hade ett behov av en borg eller ett slott.
 
* Han hade råd bygga och underhålla borgen.
 
Vad har du för BEVIS för nåt av detta? Vad har du för BEVIS Fale Bure var denna furste? Vad har du för BEVIS Fale överhuvud existerat? Vad har du för BEVIS Byrisholm existerat, mer än ETT brev där du TROR det står Byrisholm och inte Styrisholm?
 
Du tror Fale fick en rejäl summa pengar av kung Erik. Kung Erik som styrde över ett rike som bara var i början av det som skulle bli Sverige och som behövde varje slant för att konsolidera sin makt efter ett inbördeskrig och som ännu inte kunde börja bygga egna borgar då det ännu inte fanns det skattesystem som skulle möjliggöra såna dyra byggen, han skulle alltså skänkt en rejäl summa pengar till ett residens åt en furste i en avlägsen trakt UTANFÖR sitt rikes gränser!
 
Harrison sid 144: Alla dessa borgar var först och främst militära anläggningar. Deras enda existensberättigande var deras funktion som hörnstenar i rikets försvar. Det var ofrånkomligt att några av borgarna, särskilt viktiga residens som Kalmar, Stockholm och Stegeborg, förr eller senare fick bekväma utrymmen där rikets mäktiga kunde vila och njuta av livet. Men bekvämligheten fick aldrig konkurrera ut försvarsbehovet!
 
Men Hälsinglands furste hade enligt dej en lyxutrustad borg, betald av svenska kungen!
 
Du förklarar den unika och strategiskt rent korkade placeringen NEDANFÖR en höjd med att det kanske var svårt frakta upp stenarna. Varför skulle det vara svårare forsla byggmaterial upp på en höjd i Medelpad än i andra trakter?
 
I svaret till Gunilla säjer du borgen behövdes som skydd för anfall från folk i grannländerna. Men s k fornborgar har funnits landet runt sen forntiden och använts inpå medeltiden, dom var naturliga borgar som förstärkts med vallar. Där tog befolkningen skydd vid anfall i såna orostider. Men medeltida borgar byggdes för ett annat behov. Dom var makthavares befästningar och militära garnisoner och byggda för att befästa deras makt och vara en bas i maktstrider. Dom kungliga borgarna var också fogderesidens i det nya skatteväsendet. Dom kostsamma borgarna byggdes och underhölls inte som försvar vid sporadiska anfall av härjande folkslag. Så vad fanns det för behov för Byrisholm?
 
Du svarar inte på frågan VARFÖR hälsingarna skulle blandat sej i inbördeskriget i det svenska riket dom inte tillhörde?
 
Att riksantikvarieämbetet redan varit i trakten och inventerat fornminnen visar dom länkar du fått tidigare. Hur kunde man missa en medeltida slottsruin som inte är övervuxen? Du menar sagan om Byrisholm gått i arv från far till son i 800 år. Hur VET du det? Hur VET du den sagan inte uppstått långt senare? En bonde du talat med sa sagan tas på största allvar av traktens bönder. Vad BEVISAR det? Kunde han också bekräfta du hittat slottsruinen? Är det inte konstigt om bara sagan och inte också kunskapen om att den SYNLIGA muren är slottsruinen är bevarad bland lokalbefolkningen? Har du kollat om den är det?
 
Vad är det för trams Falbygden och Falköping uppkallats efter Fale Bure? Har du fått det bekräftat av ortsnamnsforskare? Har han uträttat hjältedåd i Falun också? Och i Falerum i Östergötland? Falebo i Småland? Falebro i Uppland? Falehaure i Lappland? Falön i Jämtland? Falholmen på Gotland? Falsjön i Södermanland? Falnäs i Västmanland? Falholma i Skåne? O s v. Det måste varit en mycket flitig och berest herre!  
 
Du blandar sagor och fakta. Men du tror bara på fakta du har användning för men blundar för fakta som raserar dina slottsbyggen. Och du citerar författare och forskare när det passar men menar dom har fel när dom motsäger dej. Du citerar t ex långa stycken av medeltidshistorikern Dick Harrison men tror mer på journalisten och romanförfattaren Jan Guillou när det är mer lämpligt!
 
Sluta fantisera om det som KAN vara sant Ulf! Forska istället för att se vad som ÄR sant!