NULL Skriv ut sidan - Äldre inlägg (arkiv) till 2003-09-10

Anbytarforum

Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 2003-09-10
Skrivet av: Jörgen Tollesson skrivet 2003-09-09, 22:14
Visst är det stor skillnad på den som nöjer sig med att ha sin forskning stående i den egna bokhyllan och den som vill sprida den till andras bokhyllor.
 
Om man behåller sin forskning för sig själv - och alltså inte offentliggör den varken genom böcker, svar i Anbytarforum eller kopior till släktingar - så drabbas ju ingen annan om forskningen är en blandning av fakta, missförstånd, bygde- eller släktsägner och egna och andras mer eller mindre lösa spekulationer. Följaktligen behöver ingen bekymra sig om vilka metoder forskaren har använt. (Men observera att om uppgifter lämnas här i Anbytarforum, så är de offentliggjorda - och därmed får man också finna sig i att få motargument.)
 
Men på den som ger ut böcker har man naturligtvis rätt att ställa krav. Dels är det ju en fråga om att inte ägna sig åt falsk marknadsföring av boken (och få kunderna att betala för något som inte är värt pengarna), och dels ska man inte behöva vara fackhistoriker för att kunna bedöma bokens trovärdighet när den säljs till allmänheten. Författaren ska kort sagt ha använt sig av vedertagna forskningsmetoder.
 
När någon bara forskar för sitt eget nöjes skull (och varför släktforskar vi annars?), så behöver som sagt ingen annan bekymra sig om vilka metoder som används - om inte uppgifterna sprids till andra. Men vad jag omöjligen kan begripa är varför inte också alla hobbyforskare för sin egen skull ska använda vetenskapliga metoder i sin forskning. Är det inte illa nog att man riskerar att vilseleda sig själv? Varför ta risken att mormors farfar inte är mormors farfar? Släktforskar man för att få veta eller för att fylla antavlan? Resultatet av ovetenskaplig forskning blir ju inte trovärdigare av att man behåller uppgifterna för sig själv!