NULL Skriv ut sidan - Siggo Christophori Bure

Anbytarforum

Titel: Siggo Christophori Bure
Skrivet av: Erik Kuoksu skrivet 2007-07-19, 19:42
Dekorationen på det andra exemplet (släkten Habsburgs vapen) är just en dekoration, närmast en palmett av något slag. En motsvarande dekoration finns på hjässan ovanför hjälmens byglar. Det band av guld som ligger runt hjälmhalsen är antagligen en stiliering av den rem som håller samman hjälmen -- man ser på detta exempel, som ser ut att vara en 1800-talslitografi i 1500-talsstil, också tre spännen som håller samman hjälmens fram- och baksidor. På bakplåten skymtar man ett spänne, som användes till att spänna fast hjälmen i rustningen.  
 
Vanligen ser man på svenska vapenteckningar från ca. 1600 och framåt en s.k. hjälmklenod (halksklenod et:c), d.v.s. ett smycke som hänger i ett band runt hjälmen. På Johan Siggessons frälsebrev, som ju är äldre än så, verkar det inte finnas någon klenod.
 
För exempel på detta, se t.ex:
 
http://soop.org/  
http://www.svenskadel.nu/sparreA.gif
http://hem.passagen.se/kuoksu/gyllenspetz.gif
 
De enda delar av ett vapen som har någon betydelse är förutom färgerna hjälmprydnaden (i Habsburgs fall det krönta lejonet, påfågelsfjädrarna et:c som vilar på hjälmen), samt sköldens innehåll. Hur de övriga ingredienserna (hjälm, hjälmtäcke och hjälmbindel) utformas beror på tidens, konstnärens och inte minst beställarens smak. Ett vapen fastställs till sitt innehåll (färger, sköldmärke och hjälmprydnad), men inte till sin form.
 
Med andra ord saknar de vita fläckarna utan tvivel, om de nu är något annat än en skada, symbolvärde.
 
MVH
 
Erik Kuoksu