NULL Skriv ut sidan - SV: Påvel Mårtensson och Malin Påvelsdotter

Anbytarforum

Titel: SV: Påvel Mårtensson och Malin Påvelsdotter
Skrivet av: Torsten Åkesson skrivet 2008-08-25, 18:13
Malin Påvelsdotter var dotter till Påvel Mårtensson född i Öregrund.
Jag har bekostat digitalscanning av skrifterna Genealogika X-36 och X-37 från UUB, de delar som berör Påvel Mårtensson. Det står tydligt att han är Studiosus (student) i Uppsala och klockare i domkyrkan.
Han var borgare i Uppsala och senare i Stockholm. När han flyttade till Stockholm är oklart men troligen innan äktenskapet med Kerstin Månsdotter.
De tre barnen Mårten, Per och Malin var alla troligen födda i Stockholm. Tvillingarna Mårten och Per föddes sannolikt omkring 1585-87.
Påvel Mårtensson var borgare i Stockholm och ägde ett hus vid Olof Knutssons gränd i gamla stan. Huset är beskriet i Stockholms tänkeböcker 1609-11-15, då Kerstin Månsdotters nye make Petrus Glandius hade fullmakt att försälja huset.  
Allt tyder på att sonen Mårten blir förälskad i en flicka, i grannkvarteren vid Köpmannagatan i gamla stan, och gifter sig med henne. Hon hette Hendrichsdotter. De får en son som de döper till Påvel Mårtensson, efter farfadern.
I Stockholms tänkeböcker 1626-02-16 finner vi en Cnut Hendrichsson som köper ut sitt syskonbarn Påvel Mårtenssons, borgare i Uppsala, arvslott (halva huset) på Köpmannagatani gamla stan Stockholm.
Påvel Mårtensson (Sr) avlider 1597 men änkan och barnen bor kvar i huset i gamla stan till 1609 då hon ingår äktenskap med Petrus Glandius, skolmästare (rektor)i Växjö. Han har fullmakt från sina styvbarn och medarvingar att försälja huset i Stockholm (se: Stockholms tänkeböcker 1609-11-15. Det är tydligt beskrivet vilket huset är och vilken köparen är.
Huset är ett stenhus och liggande grund beläget östantill uti Olof Knutssons gränd på norra sidan, emellan wår medbroders OlofNielsson borgmästarens hus och Erich glasmästares hus. Köpare är Knut Nielsson Kråke, och han betalar 146 daler i gångbara svenska mynt. Grändens namn ändrades senare och heter i dag Kråks gränd, efter Kråke som lär ha varit en betydande person. Huset finns kvar och heter Kråks gränd 6, och kvarteret heter Marsyas.
Enligt Stockholms stadsmuseum är källare och husgrunder de ursprungliga från medeltiden, men några hus byggdes om under 1600-talet.
I samband med äktenskapet med Petrus Glandius flyttar Kerstn Månsdotter och dottern Malin till Växjö, medan tvillingbröderna Mårten och Per bor i Uppsala.
Kerstin Månsdotter får en son Suno i sitt nya äktenskap 1609-1610. Vid Sunos födelse var troligen Kerstin i 45-års åldern. Detta skulle betyda att hon skulle vara född omkring 1564-1565.
När Malin flyttar till Växjö 1609 är hon 19-20 år och gifter sig 1612 med Erik Johansson Herlin präst i Växjö stift.
Att Johan Bure endast nänmer tvillingarna Mårten och Per beror trolige på att han träffade dessa i Uppsala, medan Kerstin Månsdotter och Malin bodde i Växjö
I Stockholms tänkeböcker för 1500-talet saknas många handlingar. Påvel Mårtenssons köp av fastigheten i Stockholm går inte att finna.
Petrus Glandius studerade i Rostock och Wittenberg, han var skolmästare i Växjö 1607-1611, kyrkoherde i Bergunda 1611-1618. Han blev prost 1618 i Jönköping och dog i peste 1623-10-13.