NULL Skriv ut sidan - Stök / Steuchius

Anbytarforum

Titel: Stök / Steuchius
Skrivet av: Peder Andersson Kalix skrivet 2006-12-11, 20:08
Stefan,
 
Jag hade i en pärm, som nästan var bortglömd - av gamla noteringar - som kunde om möjligt (rent geografiskt- tids- och namnmässigt) relateras till denna släkt. Källa har jag ej noterat, men vill minnas, att det var en artikel i Släkthistoriskt Forum.
 
Matz Bengtsson Stöök. Död 1635 i Tyskland. Ryttare, Stora Lundby i Lid socken, Södermanland.
Matz Bengtsson Stöök skulle enligt kungl. brev och mandat av den 25/7 1606 såsom ryttare fritt besitta och bruka Stora Lundby i Lid socken. (Min anm; han kom med andra ord att bli en av konung Karl IX:s s. k. sköldeknektar, d v s ej adlig). Före 1605 red han för Västerberga i Runtuna och befann sig då i Livland under Pedher Svenssons fana. Mats Stöök följde regementet under alla fälttåg under sin tjänstgjöringstid.
 
1608-1609 befann sig livregementet i Livland.
1611-1612 stred man i Sverige under Karl IX.
1614-1615 stred man i Ingermanland och Estland.

 
Matz Bengtsson Stöök stupade troligen i fält, då han blev slagen år 1635. I en boskapslängd för år 1635 antecknas hans hustru såsom Ryttar Enkian. Om det omnämnda kungl. brevet av datering 25/7 1606 som Matz Stöök erhöll kan berättas:
 
Efter det ödesdigra slaget vid Kirkholm ca 18 km söder över om Riga då svenskarna led nederlag mot de polska styrkorna räckte inte adelns rusttjänst till för att ersätta de stora luckorna i leden. Karl IX beslöt då genom ett mandat 10/1 1606 att ge alla personer, oberoende av stånd, rätt att erhålla skattefrihet för sin gård om de i sin tur mot betalning lovade att göra krigstjänst till fot eller häst. Genom samma mandat gav kungen även knekt tillstånd att föra öppen sköld och hjälm. Detta vapen, som utgjordes av en blå och gul sköld fördelt, och däruti en försilvrad väpnad arm, och på hjälmen två försilvrade väderhorn och tre kronor, var till en början samma för alla knektar, men det kunde efter ytterligare gjord tjänst förbättras till ett mer individuellt märke.
 
I enlighet med ovannämnda mandat utfärdade kungen två brev den 25 juli 1606, ett som gällde för fotfolksknektarna och ett annat som var avsett för ryttarna. En av de många ryttare som fick detta brev var alltså Matz Bengtsson Stöök. Genom detta fick han rätt att fritt besitta och bruka Stora Lundby i Lid socken, samt rätt att föra det ”allmänna” sköldmärket.
 
 
Matz Bengtsson Stööks barn:
 
1) Jöns Stöök, död 1646 i Tyskland; hjälsskjuten av kamrat. Ryttare, Stora Lundby, Lid socken, Södermanland. - Gift med (i hennes 1:o gifte) N.N. Nilsdotter; 2:o 1652 med ryttaren i Stora Lundby, Lid socken Markus Persson, vilken efterträddes av sonen Per Markusson som ryttare vid Stora Lundby. 1636-1637 rider Jöns Stöök ”för sin fader Matz i Lundby” och har 21/9 1637 avseglat till Tyskland. År 1646 uppges att Jöns Stöök blivit ”Ihiällstucken af sin cammerat” och enkan presenterar 1647 sin broder Hans Nilsson som ryttare.
 
Jöns Stöök och N.N. Nilsdotters barn:
Elisabeth Jönsdotter (Stöök). - Gift med Göran Johansson Skough i Rönö härad.
2) Per Stöök. Ryttare, Corpral. Per Stöök red 1636 för Rogsta i Kila, 1640 för Håvby i Svärta, 1655 är han corpral.  
 
3) Erik Stöök. Ryttare för Tibble i Lunda 1636.
--------------------------------------------------
 
En Olof Stöök, omnämns i dombok, i Örsta, Lid socken. Hans familjen uppges vara av gammal krigarsläkt.
 
 
Mvh
 
Peder Andersson