NULL Skriv ut sidan - Äldre inlägg (arkiv) till 02 april, 2008

Anbytarforum

Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 02 april, 2008
Skrivet av: Leif Gson Nygård skrivet 2008-03-15, 21:13
Har fösökt släppa taget om släkten två gånger senaste veckorna, men det går inte! Det är för kul helt enkelt! Och varför sluta när det är som roligast?
(http://aforum.genealogi.se/discus/clipart/zz_happy0124.gif)
 
 
Nu har jag läst på lite mer om Närkes militärhistoria. Det visar sig då att upptagningsområdet var lite annorlunda än jag trodde:
 
...I regeringsformen 1634 bestämdes hur
rikets militärmakt skulle organiseras. I
samband med detta upplöstes Söderman-
lands ryttare - Södermanlandskompa-
nierna lades under Östgöta regemente
medan Närke-Värmlands och Västgöta-
kompanierna kom till Upplands ryttare.
Den andra landsöversten till häst skall
vara över Upplands, Västmanlands, När-
ke och Värmlands ryttare. Från 1638
kom även södermanlandsryttarna att pla-
ceras in i Upplands rytteriregemente. Av
regementets 8 kompanier rekryterades
nu ett från Askers, Sköllersta, Kumla,
Hardemo, Edsbergs och Glanshammars
härader, medan ett annat fick ryttare från
Örebro, Kumla, Askers, Glanshammars
och Fellingsbro härader förutom från de-
lar av Värmland.
Källa: Lars Otto Berg: Närkeförband, organisation och härstamning, s. 88; Närkingar i krig och fred. Närkes militärhistoria I. 1989.
 
Så även om Upplandsregementet huvudsakligen består av soldater från Uppland, finns det 8 kompanier med manskap från Närkesocknar, bl a Sköllersta. Detta indikerar att Per Spilhammar härstammar från Sköllersta sn. Hur det är med Anders Spilhammar i Viksta sn är en annan fråga. Det måste då undersökas närmare. Jag har dock hittat en intressant notis, som jag återkommer till.  
 
Med regementsorganisationen som utgångspunkt har jag som arbetshypotes utgått ifrån att åtminstonde Per är bosatt i Sköllersta. I går kollade jag rot o utskrl för Sköllersta 1645 [Roteringslängd till utskrivningen i Närke Anno 1645, vol. 1643 45:212-213, s. 15] på Stadsarkivet. Och där hittar jag faktiskt en Peder Larsson som blir uttagen till knekt, under rote 72, detta år. Han bor i Bengtboda, en granngård till Berg.
 

(https://forum.rotter.se/discus/messages/576/137864.jpg)
 
Källa: Historiska kartor, Lantmäteriet, http://historiskakartor.lantmateriet.se/arken/s/search.html (http://historiskakartor.lantmateriet.se/arken/s/search.html)  
 
Han, tillsammans med en Per Olofsson i Sörby, är de enda som blir uttagan till knektar från Sköllersta detta år. Far till Peder/Per Larsson är Lars Håkansson i Bengtsbo (enligt rulla 1648 216-217). Det finns också ett register till rullorna. Jag kollade detta för att utröna vilka kompanier som kunde ha varit aktuella för Peder. Och jag skulle vilja säga att det finns gott hopp att kunna följa honom från utskrivningen och åren framöver. Kanske kan vi knyta honom till Per Spilhammar i Berg? Saken är ju klar om jag kan spåra honom och det visar sig att han tagit soldatnamnet Spilhammar! Men innan dess är bäst att inte dra några slutsatser. Vi får se vad jag hittar. Kan ändå säga att om den här Peder/Per Larsson är identisk med Spilhammar i Berg, Sköllersta har jag en intressant teori om varifrån han tagit namnet.
 
Ja Birgitta, du gör rätt i att dyka ner i domböckerna. Nu har jag gått igenom lagmansrättens domböcker, men inte hittat något mer om Spilhammar. (Mina excerpter stannar vid vol. 13). Upptäckte att det finns lappkataloger (register) till dessa böcker också. Kan vara klokt att titta i dessa innan du betäller. Du kanske bara behöver beställa/köpa  några kort som innehåller protokollen med Närkes domsaga? Funderar också på om lagmansdomböckerna för Närke knöts till Göta hovrätt under 1670- och 1680-talet, för jag hittar dem inte i senare volymer. Härom dagen gjorde jag också nedslag i Kumla härads domböcker. Några år i mitten av 1650-talet, i slutet av 1660-talet och 1670-talet. Hittade då framför allt dessa noteringar:
 

(https://forum.rotter.se/discus/messages/576/137865.jpg)
 

(https://forum.rotter.se/discus/messages/576/137866.jpg)
 
Källa: Kumla häradsrätts dombok, 13-14/11 1668 [vol 2, mikrofilm OP 3692]

(https://forum.rotter.se/discus/messages/576/137867.jpg)
 
Källa: Kumla häradsrätts dombok, 13-14/11 1668 [vol. 2, mikrofilm OP 3692]
 
Den första notisen är mest intressant. För den ger oss genealogiska uppgifter. Frågan är bara om den inte ger mer frågor än svar! . Den andra handlar om en rågångstvist som tydligen varit uppe i lagmansrätten. Min avskrift bli den här:
 
Leutnanten Peder Spilhammar opwiser en fulmacht
honom gifwen aff Anders Spilhammar men som uthrest
A:o 1665 att han skall hafwa macht och tilståndh Disponera och
handla till hans bästa emedan han borto ähr och uthi fall
der han uthan uthaft Bröstarfwingar dödde då H: Leut-
nanten all hans qvarlefde egendom oqwald niuta och behålla
emedan han förmäler att inga aff Hans Syskon eller
Slächt större beswer eller omkostnad på honom haft
ähn Leutnanten.  
 
Jag tyder den som att:
 
1. Ander Spilhammar har utrest 1665 och utfärdade då en fullmakt för Per med tillstånd att disponera hans egendom på bästa sätt under bortovaron.
2. Anders inte har några bröstarvingar.
3. Fullmakten garanterade Per att disponera all egendom oqvald (ung. vars inne­hav icke är föremål för invändningar från andra) i fall Anders omkom.
3. Anders utser Per till arvtagare eftersom han anser att Per har haft större omsorg om honom än syskon och släkten.
 
Fullmakten visar en nära relation. Kanske är de bröder? Vilken relation de med säkerhet har haft och vad omsorgen bestod av, kan vi ännu så länge bara spekulera. Kanske hade Anders skadats i strid? Varit sjuk? Eller haft ekonomiska beskymmer? Och var fanns Anders egendom? I alla fall visar fullmakten att Per har gått före (övriga?) syskon och släkten. Jag är lite fundersam på ordet uthaft. Kan det stå utsett? Det vill säga: Anders har inte utsett bröstarvingarna innan han for, men att han ändå har barn. En markering alltså, att utse sin ev. broder till arvtagare. Hur tolkar ni det?
 
En annan fråga är varför han uppvisar fullmakten 3 år efter Anders utresa? Kan det beror på att han avlidit och Per vill visa att han är legitim arvtagare? Det skulle då tyda på att Anders faktiskt inte har några barn.  
 
Huruvida han har barn eller inte har ju avgörande betydelse för om vi ev. kan koppla honom till namnen i Viksta sn, Uppsala.  
 
 
 
(Meddelandet ändrat av legony den 15 mars, 2008)