NULL Skriv ut sidan - Äldre inlägg (arkiv) till 02 april, 2008

Anbytarforum

Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 02 april, 2008
Skrivet av: Leif Gson Nygård skrivet 2008-03-09, 04:10
Hej Birgitta,
 
Jag har nu läst brevet som Per Spilhammar skrev 1675. Och flera gånger, för att förstå sammanhanget. Det är ju väldigt svårläst.  
 
Vad jag främst kan utläsa är att han:
 
-   begär att få resterande delen av 1661-års löjtnantsfördel (förmån) på 120 daler silvermynt och konfirmationsbrev på kronohemmanet Berg, som han åbor. Han ser ut att behöva detta för att kunna köpa en ny häst.  
-   visar missnöje mot förhållandet att åborna i bergslagssocknarna - han nämner Lindesås och Kvistbro – undantas från mönstring (pga. bergsbrukets drift, min anm.) och därmed får han och andra rytterihemman bära en större (ekonomisk) börda för krigsmaktens upprätthållande.  
-   begär att få rusta för ett annat kronohemman, Östansjö i Snavlunda socken, där ”…jagh wille helst boo den Gudh lifztiden förlänandes worder och jagh intet mehr förmåtte H:s Kongl. Maj:ts och Cronans plicht skyldegaste tiänst förrätta…”. Hemmanet hade tydligen antecknats för kornetten Nythof.  
-   anser att det också bör hållas en aktion och rättegångsprocess mot hammarpatronen Antonius Boj, som genom sin hammare i Östansjö orsakat översvämning på den bästa ängen där.  
 
Av de uppgifter som framkommit, tycks familjen skrivas för Berg omkr. 1659. Hustrun skänker pengar till kyrkan detta år. Han är löjtnant 1657 av Bengt Posses kompani och 1959 under Clas Stensson Böljas kompani av Upplands Ryttare. Så paret är sannolikt gifta när de slår sig ned på Berg. Var kommer de då ifrån? Jag har hittat några intressanta uppgifter på nätet,  Proband Hilma Matilda Hurtig (http://ellven.se/slakt/barslakt/farmor1.htm), som kanske kan vara en öppning.  
 
Där anges ryttmästare Per Larsson Spilhammar och Anders Larsson(?) Spilhammar vid Risby, Viksta socken (C). Har du kontrollerat dessa uppgifter? Det är annars en viktig utgångspunkt för forskning i Uppsala. Kan också vara tidsbesparande. För du har både ort och socken, vilket givetvis är en bra ingång i både kyrkoböcker och militaria. Jag uppskattar att Per föds omkring 1630. (Utan att ha vetat detta på förhand, överensstämmer mitt antagande med Bengt Nilssons uppskattning i diskussionen  Åldersbegrepp på 1600-talet (http://aforum.genealogi.se/discus/messages/15764/45071.html?1075160995)). Och eftersom han gick från gemen (menig) till löjtnant (officer), och inte har adligt påbrå, har han sannolikt uttagits som knekt från början för att därefter avancera i graderna. (Ang. detta har f ö Lars Lilja och Bengt Nilsson förnuftiga resonemang om i länkade diskussionen. Har du kolla på alla diskussioner du startat maa Spilhammar? Är det inte bättre att samla alla under samma rubrik? Du har en annan med rubriken  Totalstopp!!! (http://forum.genealogi.se/index.php?topic=58941)). Per Larsson och (måhända brodern) Anders Larsson (Spilhammar) första mönstring lär då ha skett någon gång 1645-1650.  
 
Så prioritet 1 skulle vara att undersöka när första utskrivningen ägt rum, genom att excerpera roterings- och utskrivningslängderna för Viksta socken i Uppsala län. Hittar du vare sig Per eller Anders där eller i någon annan av kompanichefernas socknar, får du överväga nästa steg. Lars Lilja skrev att Per Spilhammar kan ha värvats och därmed varit löjtnant redan när han kom till Upplands Ryttare. Kan han då följt med kompanichefen Bengt Posse? Var stationerades i så fall Bengt Posse innan han kom till Upplands Ryttare?  
 
Sedan upptäcker jag att domböckerna för Sköllersta härad börjar så sent som 1741. Tidigare får man söka mål med åbor från Sköllersta i Örebro läns gemensamma domböcker. De har du säkert gått igenom. Men jag vill nog påstå, utan att ha kontrollerat detta, att du också kan finna mål rörande personer från Sköllersta i Kumla härads domböcker. Berg (och Pålsboda) ligger ju inte särskilt långt från Kumla. De börjar redan 1648. Så har du inte excerperat dessa domböcker, finns säkert möjligheter att här hitta uppgifter om Berg och Spilhammar under 1660- och 1670-talet. Om t ex förmyndare utsågs till Spilhammars efterlevande barn, bör detta först ha behandlats i denna  närliggande häradsrätt.  
 
Slutligen infogar jag några urklipp över Berg i Sköllersta socken. De först två är ur Lantmäteristyrelsens arkiv [Lantmäteriet, Historiska kartor, http://historiskakartor.lantmateriet.se/arken/s/search.html (http://historiskakartor.lantmateriet.se/arken/s/search.html)]:
 

(https://forum.rotter.se/discus/messages/576/137338.jpg)
 
Örebro län, Sköllersta socken, Sköllersta sn, blad 4:4; Karta med beskrivning. 1704.
 

(https://forum.rotter.se/discus/messages/576/137339.jpg)
 
Örebro län, Sköllersta socken, 25, Berg nr 1-2; Gränsbestämning omkring. 1793.
 
Och från Eniro:
 

(https://forum.rotter.se/discus/messages/576/137340.jpg)
 
 
Vänligen,
Leif