NULL Skriv ut sidan - Äldre inlägg (arkiv) till 27 november, 2012

Anbytarforum

Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 27 november, 2012
Skrivet av: Christian Juliusson skrivet 2012-11-19, 13:59
Hej,
 
Efter en tids grunnande över allt som framkommit på sistone kan jag inte se annat än att vi nu äntligen har funnit the smoking gun. ;-)
 
Kopplingen till Mässvik, Bro socken, verkar säkerställd och styrks av andra källor (i 1633 års jordebok, SVAR s 208, nämns t ex en Amund i Mässevik och en Olof i Mässvikstorp).
 
Eftersom vi dessutom vet att Anders i Mässvik var gift med en dotter till länsmannen Simon Simonsson i Uggelsäter, så är i varje fall jag 100% övertygad om att det är så som Anders Simonssons koppling till Skragge-släkten såg ut...
 
Varmt tack till Carl-Johan och Sven-Ove!
 
Det enda som möjligen återstår är väl att få ihop det hela rent kronologiskt.  
 
Enligt en uppgift (ur herdaminnet?) skulle ju Simon Skragge ha gift sig med dottern till Lars Laurentii efter år 1567.
 
Detta går svårligen ihop med att Simon Skragges sondotter skulle ha hunnit gifta sig med Anders i Mässevik redan i slutet av 1500-talet.
 
Länsmannen Simon (Simonsson) torde vara den Simon som noteras för Uggelsäter i landskapshandlingarna fr o m år 1571 (=tiondelängd för år 1570). Han bör således ha varit född senast omkring år 1550.
 
Kanske kan missförståndet om att Simon Skragge var gift med NN Larsdotter efter 1567, då kyrkoherden Lars Laurentii var död, förklaras med att någon sådan dotter inte nämns i eventuella numera förkomna arvshandlingar - av den anledningen att hon vid den tiden redan var död?
 
I alla händelser vet vi ju att länsmannen Simon (Simonsson), på sina egna och på sina syskons vägnar, förliktes med Björn Jonsson i Glumserud om arv i just Glumserud, så att han bevisligen var dotterson till Lars Laurentii torde det inte råda någon tvekan om.
 
Och om Simon Skragge, enligt legenden, kom till Värmland i Gustav Vasas tid (dvs år 1521-1560) så finns det ju inget som hindrar att han gift sig med kyrkoherdedottern redan på 1540-talet.
 
Eller?
 
När det sedan gäller vår nya ana, Anders i Mässvik, så kanske det även där vore spännande att se vad som kan komma fram?
 
En snabb titt i landskapshandlingarna ger följande vid handen:
 
1582:11 (SVAR s 74): P(er) och Nils i Mässevik
1585:16 (SVAR s 19): Nils och Anders i Mässevik
1601:10 (SVAR s 20): Iören och Anders i Mässevik
 
Ska detta tolkas som att Anders kom till gården mellan år 1582 och 1585? Var han månne son till den P(er) som nämns år 1582? Anders hustru kom ju från Uggelsäter?
 
Av Ingvar Dahls fantastiska hemsida framgår f ö att änkan noteras för Mässevik i 1610 års hjonelagslängd.
 
Ska detta tolkas som att Anders i Mässevik var död då?
 
Det vore himla spännande om vi med gemensamma krafter kunde kasta lite ljus även över denna av våra anor...
 
Med nyfikna hälsningar,
 
Christian Juliusson
P.S Återigen enligt Ingvar Dahls avskrifter: År 1540 noteras Marit för Mässvik, och i 1641 års mantalslängd noteras Amund, över 60 år gammal. D.S