NULL Skriv ut sidan - Äldre inlägg (arkiv) till 31 mars, 2011

Anbytarforum

Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 31 mars, 2011
Skrivet av: Jan Granath skrivet 2011-01-22, 15:58
En genomläsning av Christian Juliussons fina material har gjort att jag ställer mig några frågor. Om man skall tro Lagerborg, men det skall man uppenbarligen inte i alla fall, så hette Simon Simonssons (ur-Simon om jag får kalla honom så) äldste son Simon (född uppskattningsvis före 1570) och var länsman i Näs härad. Hans äldste son hette som sig bör Simon (född omkr 1600 och död 1649) och var enligt Lagerborg murarmästare bosatt på Västra Ugglesäter.
 
En uppgift som Lagerborg har är att det var (ur) Simon som gifte sig med NN Laurentiidotter. Senare forskning hävdar emellertid att det var hans son Sven Simonsson som var gift med henne. Nu spelar det ju mindre roll för studier av Anders Simonssons härkomst.
 
Ett problem med att de äldsta sönerna fick namnet Simon är att flera Simon Simonsson lever samtidigt. Det är därför ibland svårt att avgöra vilken Simon som nämns i handlingarna. Länsmannen Simons son kan ju mycket väl vara fjärdingsman eller ha annan förtoendepost vid sidan om murarmästaryrket. Detta innebär ett problem att fastställa vem som var far till Anders Simonsson som föddes omkring 1624. Han kan ju vara ett sladdbarn till länsmannen Simon Simonsson eller en av de tidigare barnen till murarmästaren Simon Simonsson.  
 
Själv satsar jag en liten slant på att Anders var son till Simon murarmästare. Jag har några nedskrivna resonemang som jag stöder mig på någonstans, men ber att få återkomma kring detta.
 
Jag är emellertid övertygad om att vi tillsammans kommer att reda ut detta, genom studier av bl a domböcker. Det var inte allt för länge sedan som det var höljt i dunkel huruvida Anders Simonsson i Ny socken över huvud taget var släkt med Skraggarna på Ugglesäter. Med vägledning av de rön som jag sammanställt kring Stina Simonsdotter Skragge (ibland Brask) och hennes far Simon Anderssons relationer till Skraggesläktingar, vilket framgår av dopnotiser och annat så verkar vi kommit en lång bit på väg. Se följande texter som beskriver den tidigare diskussionen kring detta på Anbytarforum:
 
http://slaktforskning.blogspot.com/2010/02/helt-plotsligt-hander-det.html
http://slaktforskning.blogspot.com/2010/03/en-helt-obetydlig-gren-pa-skraggetrad et.html
http://slaktforskning.blogspot.com/2010/03/vem-var-stina-skragge.html
http://slaktforskning.blogspot.com/2010/03/christina-carlinia-stina-skragges.htm l
http://slaktforskning.blogspot.com/2010/03/christina-carlinia-har-blivit-mindre. html
http://slaktforskning.blogspot.com/2010/03/christina-carlinia-aterigen-studier-a v.html
http://slaktforskning.blogspot.com/2010/03/anders-simonsson-i-ny-socken-stina.ht ml
 
Mvh
Jan