NULL Skriv ut sidan - Äldre inlägg (arkiv) till 29 november, 2013

Anbytarforum

Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 29 november, 2013
Skrivet av: Thomas Ek skrivet 2007-09-24, 13:20
Hej Vincent!
 
Någon enkel förklaring till varför Bärbogrenen tagit sig namnet Skagerström finns väl inte. Möjligen att det fanns många vid samma namn vid bruket så det var därför.
 
Det är möjligt att namnet är vanligare än vad jag har trott... Det som jag dock tycker är det festliga i detta fall är att jag har hittat namnet bland både min mor och fars anor.
Brännarmästaren vid Egla Bruk - Olof Skagerström är född i Myrhult-Skagershult 1789-10-01, är den första jag hittar i Bärbogrenen med detta efternamn.  
Fadern lär ha hetat Olof Olsson och var bonde och fjärdingsman. Så namnet har han inte fått av fadern.
 
Däremot den andra grenen som jag än bara har spårat till Vinnerstad, kan man ju - som du själv säger - bara spekulera i.  
 
Jag sökte dock i min frågeställning om denna gren har någon som helst koppling till den mer berömda Värmlandssläkten Schagerström.
 
Det är ju - trots allt ett dilemma när Vinnerstadsgrenen får sitt namn stavat både som Schager och Skager i kyrkoböckerna. Om jag inte minns helt fel så börjar dom som Schagerström (men jag kan ha fel - har inte tillgång till Genline nu)
 
Jag personligen tolkar det som om man vid enkel stavning helt enkelt visar med sitt namn varifrån man kommer.  
Det känns dock som om när stavningen blir lite mer komplicerad vill man lyfta fram namnet - som ett släktnamn och inte som en hänvisning varifrån man var bördig. Eftersom det i båda dessa fall är en salig blandning så vete...
 
Min mormor sa dock alltid att Schagerström härstammade från en fin familj - vilket inte är riktigt sant. Den grenen är ju bevisligen en Skagerström (Bärbo/Skagershult) som under åren - ända in i vår tid - blivit Schagerström.
 
Vinnerstadsgrenen vet jag som sagt inte ett smack om förutom att de flesta männen från 1700-talets början och framåt varit mjölnare och rört sig kring de många brukssamhällerna i bl.a. Östergötland.
 
Namnet som sådant får väl många att spekulera i bl.a. Skagershult - en ort som inte är så lätt att forska i eftersom det mesta i kyrkoböcker är borta. Så frågan är om jag någonsin får klarhet i vilka dessa Schage/Skage-rström från Vinnerstad var?
 
Hälsningar
Thomas