NULL Skriv ut sidan - Pihlqvist / Pihlkvist

Anbytarforum

Titel: Pihlqvist / Pihlkvist
Skrivet av: Mattias Johansson skrivet 2012-03-24, 19:48
Har nu några nya pusselbitar att komma med:
 
a) I Wilstadius Guld- och silversmeder i Gränna som återfinns i Småländska Kulturbilder från 1959 nämns mycket riktigt Erik Andersson Pihlquist. Det är Ludvig Johansson Barck som porträtteras i egenskap av guldsmed. Barck hade varit stadens representant vid 1680 års riksdag, men när herredagsman skulle väljas för 1682 års riksdag visar det sig att det uppstått en opposition mot honom, så att alla som inte ägde jord i staden röstade för Barck, men de jordägande mot. Så småningom enas oppositionen för Olof Nilsson Sträng som deras kandidat. Wilstadius säger att domböckerna sedan är tysta när det gäller denna schism borgarna emellan, men att av allt att döma, blev varken Barck eller Sträng ombetrodda att respresentera staden, ty 1683 debiteras borgerskapet för utgifterna till herredagsmannen och då säges, att rådman Erik Andersson Pihlquist innehaft uppdraget. Är det då kanske i domböckerna som denna debitering redovisas för, eller på annan plats?  
 
b) I Smolandi Upsalienses (band 4) upptas som nr 1096 Anders Persson Berggren. Han uppges där som syster till Erik Andersson Pilqvist. Lotta: Notera att Wilstadius här liksom i det ovanstående omnämner honom med släktnamn. Med tanke på hans födelseår 1651 kan vi också säga att Sara Joensdotters far bör ha dött före detta år. Med Zielfeldts uppgifter att Skatte Jon omnämns sista gången (?) 1653 bör denne kunna avföras (om nu inte Sara är resultatet av mökränkningen för vilken Jon döms för 1646). Bl.a. herdaminnena kan väl tänkas ge ytterligare uppgifter, men har inte tittat i dem ännu. Lite störande här är väl att brodern Petter väl är identisk med Eriks dotter Kerstins make Per Persson Berggren (c1652-1696). Hon har väl knappast gift sig med en morbror (må så vara en halvbror till modern), så detta innebär väl dessutom att Sara inte är Eriks första hustru?
(https://forum.rotter.se/discus/messages/576/352329.jpg)
 
c) Utan att gått igenom den i sin helhet finner jag i Braheskolans matrikel åtminstone en av Eriks söner. Det är frågan om inskrivningsdatum 1690-08-12: Andreas Erici Pilqwist. Grennensis. Möjligen är det en bror till Andreas som skrivs in 1669-07-27: Gunnarus Erici Grennensis. Gunnar skulle i så fall vara döpt efter sin mormors far. Nästa gång jag ser någon från släkten vid skolan är vid inskrivning 1715-05-04: Johannes Jonæ Pilqvist. Anders frågade sig om Jonas Pilqvist kunde ha varit far till krämarna Johan och Jöns Pilqvist och Johannes bör väl vara identisk med någon av dem, i första hand den förstnämnde.
 
(Meddelandet ändrat av mattias 2012-03-25 13:06)