NULL Skriv ut sidan - Mård

Anbytarforum

Titel: Mård
Skrivet av: Gunilla Jonsson skrivet 2011-10-29, 07:27
Petter Mård,från Karlstad.Kyrkomålare.
 
I ett annat stift av kyrkomålare finner man en främmande gren på det dekorativa måleriets träd. Det är i Karlstads stift. Det främmande inslag, som här finns vid denna tid, är mycket lätt att lokalisera och precisera. Det är helt enkelt en gren från stockholmsskrået, som under denna tid uppträder i Värmland i konkurrens med göteborgsmålarna. Denna målarduell är synnerligen intressant ur flera synpunkter. För det första är det ett av de få exemplen, som finns på en dylik konkurrens. Stockholmsmålarna tycks i allmänhet ha varit fullständigt ointresserad för det dekorativa kyrkomåleriet. Men här finns alltså ett undantag.För det andra är det intressant, därför att man här direkt har en möjlighet att jämföra göteborgmåleriet med Stockholmsmåleriet. Det är egentligen till att börja med endast en enda stockholmsmålare, det är frågan om, nämligen PETTER MÅRD. Senare tillkommer ytterligare en person,JOHAN WARLIND. (Se om Johan Warlind i Stockholms Målare Embetes Protokoller i NM).
Det är inte så många kyrkor, dessa Stockholmsmästare  dekorerat. PETTER MÅRD har utfört målningarna i Lungsunds kyrka 1738, och vidare har han dekorerat Nysunds kyrka 1747, men då är man ju redan inne i nästa period. Om Lungsund heter det i SV.geog.stat. etc.a.a. som följer:
Kyrkotaket har förut haft målningar (rankornament): målade brädor ännu bevarade på vinden.(Lungsunds kyrkor L.I. 1755-1786 i GL).
I kyrkoräkenskaperna finns en del upplysningar:  1738 den 2 februari PETTER MÅRDH bekom 4.....30 april PETTER MÅRDHS räkning 80...... Aug den 27  herr MÅRDH bekom 100....... den 26 juni 1742 till PETER MÅRDH för den återstående räst för det han målade kiyrkan 74,16....(Lungsunds kyrkor L.I. 1755-1786 i GL.)Detta är mycket knapphändiga upplysningar och i verkligheten för knappa att ge någon helst bild av PETTER MÅRD eller av hans kyrkomålning i Lungsund. Nysunds målning , som är bevarad , kan däremot ge en alldeles utmärkt föreställning om PETTER MÅRD och hans målningssätt. Det är en korskyrka med mycket flata eller tryckta tunnvalv med valvribbor i skarvarna.
PETTER MÅRD, se Stockholms Målarämbetes Protokoll för 1737 i NM.
 
Den efterreformatiska dekorativa kyrkomåleriet på 1600-och 1700-talet i Sverige. Del:1. Sven Axel Hallbäck. Göteborg stads konst och målarämbete och dess verksamhetsområde. Göteborg 1947. Elanders Boktryckeri Aktiebolag.