NULL Skriv ut sidan - Malsi

Anbytarforum

Titel: Malsi
Skrivet av: Mats E. Johansen skrivet 2015-07-20, 13:20
Men jeg trur nok ikke det er noe annet ønske tenkning at de var Borbouner av opphav. Les:  Gavledraget Historia: http://www.gavledraget.com/10000-historia/10700-1700-talet/erik-wickberg-lilla-b runnsgatan-6-pa-soder-i-gamla-gefle/lilla Brunnsgatan 6 på soder i gamla gefle av Erik Wickberg.
 
Den kände släktforskaren August Gynther framlägger i Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning den 31 mars 1934 i en artikel det fak­tum, att av de fyra barn (såle­des icke tre, som traditionen förmä­ler), som Ludvig XIV hade med Louise de la Valliere, en dotter och tre söner, två söner avledo i späd ålder och den tredje, betitlad gre­ve av Vermandois, avled i Frank­rike år 1863, blott 16 år gammal.  
 
Att denne son, den ende som kan komma ifråga, då de andra dött som spädbarn, skulle varit hugenott och nödgats fly till Sverige, är fullkomligt omöjligt ur histo­risk synpunkt, och hela historien är säkert en konstruktion, upp­gjord av någon släktmedlem med livlig fantasi.  
 
Att denne fantast dock haft nå­got underlag för sina drömmar om franska anor, är helt visst. Namnet de Maltzy gömde visserliggen icke under sin skyddande förklädnad någon son av solkungen, men är heller icke någon ren myt. Visser­ligen har man icke funnit någon släkt med namnet stavat på angi­vet sätt, men en släkt de Malsy har funnits redan på 1640-talet i Sverige. Släkten med detta namn har i oavbruten följd fortlevat i nära 100 år för att sedermera över­gå i Hilleströmska och Schylanderska släkterna.  
 
Den förste av släkten de Malsy hette Pierre och var “kapten i Frankrike”. I Norrköping, där han bosatte sig, var han trädgårdsmästare, förmodligen var han vallon. Hans äldste son, Mårten de Malsy, var borgare i Stockholm, och det var han, som efter att ha varit bysatt för skuld så småningom kom på grön kvist igen och blev “brukspatron” i Roslagen, som släkttraditionen meddelar.  
 
Det var dock icke genom Mår­ten, som de Malsys släktlinje led­des in i Hilleströmska släkten, utan genom hans broder Petter, vilkens sondotter Magdalena den 22/12 1721 ingick äktenskap med Elias Hille­ström.  
 
Som vi se av den förestående utredningen förekommer det två helt motsägande uppgifter rörande fröken Dahlbergs genealogi, den ena börjande med Ludvig XIV och den andra med trädgårdsmästaren Pierre de Malsy i Norrköping. Det torde ur alla synpunkter vara den senare, som äger sin historiska rik­tighet.  
 
Men för det behöver icke allt vara helt uppdiktat. Där kan fin­nas en liten kärna av sanning, fast­än den senare förvanskats genom åren. Nog kan man tänka sig, att Pierre de Malsy varit en naturlig son av någon bourbon, dock äldre än Ludvig XIV; de voro ju ökända för sina kärlekshistorier, vilka vo­ro legio. Och så småningom väv­des en underbar väv av “fakta” som icke voro fakta men bra nära och med inslag av drömmar och fantasier, tills släkttraditionen var fullföljd och vederbörligen ned­skriven såsom omutlig sanning”.
 
(Meddelandet ändrat av Schillander 2015-07-20 13:21)