NULL Skriv ut sidan - Kråka

Anbytarforum

Titel: Kråka
Skrivet av: Markus Gunshaga skrivet 2010-08-11, 21:26
Hej alla Kråka-forskare!
 
Jag och Anders Berg har tidigare funderat över vilka bevisen egentligen är för att Sven Windrufvas hustru Ingeborg Kråka (död 1738 i Borås) skulle vara en dotter till postmästaren Sven Kråka i Lund. Flera forskare har under den här rubriken efterlyst hennes födelsenotis i Lunds domkyrkoförsamlings födelsebok 1671-72 utan framgång.
 
Under  nämner jag ett arv efter Sven Kråkas första hustru i Lund, där det den 9 mars 1681 i Lunds rådhusrätts och magistrats arkiv skrivs att haffuer Secreteraron Suend Kråka udlofued Arff til sine 2:de Sönner paa sin Sl: hustrus wegne och att h:r Landtztingz Secreteraren Suen Kroka utlofuet till sine tuende Söner till Arf effter deris Moeder 600 Dr och dem der for forsekrat i sin gård hage och lÿcke (Lunds rådhusrätt och magistrat FIIa:1, s 50, 70).  
 
Detta pekar ju åt att Sven Kråka inte hade en dotter Ingeborg, åtminstone inte med sin första hustru. Hon hade i så fall varit nämnd i skiftet efter modern 1681.
 
Det känns som att man nog får skylla kopplingen mellan att Ingeborg Kråka skulle vara dotter till postmästaren Sven Kråka på Ernst Grapes bok Postkontor och postmästare (Stockholm, 1951, s 311) samt i artikeln Sven Kråka såsom postmästare i Lund (Lunds Dagblad 24/7 1924). Där får man nämligen veta att  Sven Kråka hade fem barn med sin första hustru, bland annat dottern Ingeborg, gift 11 juli 1692 i Lund med Sven Windrufva i Borås, sonen Jonas, student vid Östgöta nation i Lund 1685, landssekreterare i Pommern, död 1706 samt sonen Laurentius, född 1671 28/12 i Lund, student i Lund samt i Wittenberg och Halle, rektor i Ystad 1694, prästvigd 1700, kyrkoherde i Räng samma år, kontraktsprost 1727, död 1728 27/2.  
 
Det verkar alltså som att det bara är de två (i den nämnda litteraturen namngivna) sönerna Jonas och Lars som egentligen stämmer om man ser till det samtida källmaterialet. Ingeborg nämns ju inte alls i skiftet efter modern, och de två ytterligare barn som ska ha existerat finns det inte heller några spår efter i källorna. Med sin andra hustru fick ju Sven Kråka inga barn alls, och med (första?) hustrun fick han enligt skiftet bara två söner, som alltså nådde vuxen ålder.
 
Idag snubblade jag över en handling som gör mig ännu mer säker på att man nog kan avskriva Ingeborg Kråka som dotter till postmästaren Sven Kråka. Sven Kråkas svärmor var nämligen en Elisabeth (död i Malmö runt augusti 1680, skifte samma år 12/10 i Ystad; citerat i Brenner, S. Otto, Ystads bouppteckningar 1611-1735, Malmö, 1965), som i andra äktenskapet var gift med tullnären Udde Henriksson (1626-1692) i Ystad. Vid skiftet efter Elisabeth nämns det att hon tillsammans med Udde hade två döttrar, Elsa Elisabeth och Anna Maria, och att hon i första äktenskapet hade haft en numera avliden dotter, som i livstiden hade fått två söner, Jonas och Lars, tillsammans med sekreteraren Sven Kråka. Återigen nämns alltså ingen dotter Ingeborg, något som markerar att hon inte är en dotter till postmästaren i Lund.
 
Om Udde Henriksson m. familj finner man för övrigt följande på sidan 62 i Bergström, Gunnar, Stora sjötullen & lilla tullen i Skåne, Halland och Blekinge samt på Gotland, Lund, 1958:
 
363. Henriksson, Udde, tullnär vid St Sjöt i Ystad.
f i Östergötland 1626, son av sederm landssekr på Gotland Henrik Uddesson och Lisbeth Biglo (Steffen: Personh. om gotl kalkugn) Han tillhörde de svenskar som med Skånes införlivande med Sverige nedsändes för att övertaga förvaltningen av tullv. den 1 maj 1658. År 1656 hade han varit strandr på Gotland vid Slite. Han erhåller näml (gen guv brev) då tillstånd att resa till Stockholm men blef med annan lägenhet försedd, troligen i Hd, ty därifrån ankommer han till sin tjänst i Yd. (SKE) Under krigsåren 1676-80 flydde han till Mö och åren 1682-84 är han likaledes borta fr Yd, men har annars tjänstgjort i Yd till sin död 1692. Han bg d 25/8 65 år gl wed några mån och dag. En from och gudfruktig man, så lyder slutomdömet om honom i Yd kb. Hans första tid i Yd och hans flykt därifrån till Mö är utförligt skildrat i Yd:s Allehanda d 27/10 1956. - I Skånska Gen.Guv. handl. 1678 19/7 har påträffats några rättegångsförhandl. mot hans hustru Elisabet, som blev dömd för sabatsbrott för det hon ställt till uppträde i slottskyrkan under gudstjänst, och då hennes man som en gammal Cronans tienare af fienden utplundrad och hit i festningen injagad med hustru och barn i en längre försvarsskrift till gen guv. Sperling söker rentvå henne, resolverar rätten tvärtom, att klaganden skall påläggas ett välförtjänt straff genom att göra offentlig avbön, varpå, som det står i protokollet: Tullaren strax framtredde och gjorde offentlig afbön inför rätten.
U, H:s första ? hustru Elisabet hade varit gift förut och hennes dotter i detta hennes första äktenskap var g m landdsekr Sven Kråka (445) enl vad som framgår av ett barndop i Lund 1672 6/1. Hustru Elisabet hade dött i Mö och stod lik i kyrkan (Mö kyrkoräk 1680 11/8) men bpt i Yd d 16/12 s å.
Då U H. återkommer till Yd 1684 är han omgift, även denna gång med en Elisabet (jfr A. Tingelman 821)
Barn i 1:a äktensk., Elsa Elisabet och Anna Maria: I Yd ktkm 1691 stå upptagna U H:s döttrar jungfru Elsa Uddesdtr och Wendela Uddesdtr, men återfinnas icke i 1692 års mtl.
 
Det känns alltså som att uppgifter har blandats ihop och gissats fram; då skulle vi alltså snarare kunna konstatera att Sven Kråka endast hade två barn, sönerna Jonas och Lars, i sitt första äktenskap med Udde Henrikssons hustrus dotter i första äktenskapet, och att Ingeborg Kråka i så fall eventuellt är dotter till den tullnär Sven Krag som diskuteras under .
 
Mvh, Markus