NULL Skriv ut sidan - Uppfinnare M. Larssons fader

Anbytarforum

Titel: Uppfinnare M. Larssons fader
Skrivet av: Eva Dahlberg skrivet 2003-10-20, 13:33
En del om sonen Maritz (om det är Ivan August Mauritz Larsson f 31/8 1869) öden finns här, så att ingen börjar med att göra om från Folkräkningen 1890  och diverse cd-skivor.
 
Från den information som står här  
Anbytarforum: Landskap: Småland: Efterlysningar: Var tog barnen vägen?för Änklingen August Larsson (http://aforum.genealogi.se/discus/messages/44/45995.html?1066413969) kan man läsa ut vilka år som fattas för Inger i jakten på Mauritz.
 
och mer här om Mauritz med familj
Anbytarforum: Landskap: Stockholm: Efterlysningar: Dog på Operans scen (http://aforum.genealogi.se/discus/messages/44/46271.html?#POST294455).
 
Inger, du kan som nybörjare läsa de tips om hur man släktforskar som finns på Nättidningen RÖTTER och i läroböckerna av t.ex. Per Clemensson eller Elisabeth Thorsell.
 
Du har familjen tillräckligt inringad för att ge dig i kast med kyrkböckerna och mikrokorten (lånas från SVAR, www.svar.ra.se eller via biblioteket). I dessa står hur familjen och sedan barnen flyttar, och du kan då hitta Augusts familj, var han gifte sig och var sonen kan ha bott som fosterbarn, det är inte säkert att det är släktingar som tog hand om honom.  
 
Folkräkningen görs bara vart tionde år, men kyrkböckerna är ju kontinuerliga, 1890 finns sonen i Stockholm och dottern i Ljusdal/Stockholm (flyttar under året). Familjen verkar ha flyttat runt en hel del, så det är ju en del att söka, men försök strukturera var de bott när, och när de flyttat (och tala om att du redan fått vissa uppslag gjorda i de källor som framgår av svaren du fått).
 
August f. 1841 i Steneby var  
1869 i Stocholm Domkyrko (om sonens födelsedata stämmer)
1872 i Stockholm (om dotterns data stämmer)
1875 hustrun dör, var?
1880 ca flytt från Jönköping till Linköping
1882 August dör var? Mauritz (vilket är egentligen hans tilltalsnamn?) var då 13 år och systern 10 år.  
 
Han är nästan gammal nog att vara ute som dräng eller liknande och försörja sig själv, men troligen inte ännu. Är du säker på att han och systern kom till fosterföräldrar? De kan också ha auktionerats ut till lägstbjudande, jag vet inte när det skicket slutade. Följ dem från kyrkboken där fadern dör så står det vart de flyttar. Om jag förstår rätt är luckan mellan 1882 och 1890? Har du sökt hans bouppteckning på landsarkivet för den församling han avlider? Där kan framgå vem som blev förmyndare för barnen (även i bouppteckningen efter hustrun/modern bör det stå, eftersom någon skulle bevaka deras rätt).
 
Du skriver också att du inte hittar hans föräldrar? Står han inte i födelseboken för Steneby det året? Det finns ju olika saker som kan ha blivit fel i attesterna under hans flyttningar, både datum, månad, år och församling. Skiljer det sig åt någon gång i husförhörslängderna?
 
Hälsingar,
Eva