NULL Skriv ut sidan - Äldre inlägg (arkiv) till 05 juni, 2012

Anbytarforum

Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 05 juni, 2012
Skrivet av: Stefan Simander skrivet 2010-05-25, 18:16
”Om man läser 1600-talets räkenskapsböcker så hittar man bl a följande uppgift ”År 1650 gafs till kyrkan efter sal. Påfvel Humble och hans hustru en ljuskrona af mässing om 11 Rdr.Kmt., af 9 för dem och 2 för Bengt Erssons barn”.  
 
Det var denne Påfvel Humble om vilken det sagts att han ”uppfann Dannemora berg”. Ordalydelsen lär innebära att han tog upp nya gruvhål i Dannemora. Om man sagt ”öppnade” skulle det innebära att han på nytt började bryta i ett hål, där man tidigare brutit malm.  
 
Den energiske och duktige Påvel Humble kom till Dannemora 1610 från Hökhuvud. 1612 tog han upp Jordgruvan i det s.k Mellanfältet. Men inte nog härmed, 1618 upptog han Djupgruvan och 1621 Pumpgruvan. Dessa båda sistnämnda höll så förnämlig malm att man utan tillsats av annat material kunde använda den i masugnen. Humbles dugliga arbete i Dannemora anses vara en grund för inte bara Österbys utan också, Lövstas, Forsmarks och Västlands utvecklingsmöjligheter då de tog sin malm just från Djup- och Pumpgruvorna i Dannemora.  
 
Humble anlade själv ett bruk vid Harvik. Men det låg för nära Österby och lades ned omkring 1660. Då var Påfvel Humble redan död sedan ett decennium. Som nämnts ovan testamenterades ju en ljuskrona av mässing till kyrkan efter hans död 1650.  
 
Men vilken krona är det? Ja, silverkronan är utesluten och likaså 1777 års krona. Det måste vara den krona som nu sitter närmast läktaren och har 6 ljuspipor och kröns av en dubbelörn.
 
Går vi vidare i räkenskapsböckerna på jakt efter ljuskronor, så hittar vi nästa uppgift 1683. Det står att wälachtade Johan Humble uttagit Cont. 72 Dr til kiöpu en ljuskrona och två stakar. En ljusstake betald av kyrkan. Pengarna finns också införda bland kyrkans inkomster detta år. Det handlar alltså om en donation av Påfvels son Johan.  
 
I inventariet från 1685 kan man läsa: ”Ny liuseCrona om 6 armar tillika med 3 st mässingsstakar på altaret med drifvet arbete till ett testamente af Johan Humbla efter hans barn”. Vilken krona det nu rör sig om är klart. Det är den främsta i mittgången. Den har ett krön med en sol och en måne i mitten. Det säger oss att också denna är tillverkad vid Skultuna. Den har små spiror på ljusarmarna, som har som funktion att öka reflexerna från ljusen. Gjutmästaren vid den här tiden hette också Hornafver Men förnamnet var Hans och han var farfar till Mats, som gjorde 1777 års krona. - Ljusstakarna, som Johan Humble skänkte finns kvar alla tre.  
 
Den 7 juni 1685 gav han också en ”skiöön altareduk af lärft” och året därpå 2 ljusplåtar av mässing, som fick sin plats på den då nya predikstolen.
 
Johan Humble var gift med Anna Persdotter och hade två döttrar och en son. Johan dog av allt att döma 1691. Det egendomliga är att 1691 nämns ingenting om en son. Men 1692 omtalas som boende på gården: Anna med döttrarna Catharina och Annika och sonen Johan. Det förefaller som sonen, som fick faderns namn, föddes efter dennes död. Möjligen dog hustrun Anna i barnsäng, för hon gick bort 1692. Familjen var skriven i Södernäset vid gruvan där Johan var befallningsman. Från 1693 står som Kunglig Befallningsman Daniel Skarin gift med Catharina Humble. Systern Annika bodde fortfarande kvar på fädernegården. Man får väl anta att systrarna tog hand om den lille Johan. Denne kom så småningom att också han skriva sitt namn i Dannemora kyrkas annaler, som en frikostig donator. Det var han, som ansvarade för den stora restaureringen av kyrkan 1725 - 30, då kyrkan fick mycket av den inredning, som fortfarande finns kvar. Det var alltså ett betydelsefullt släkte, dessa Humble. Det var inte konstigt att prästerna var måna att ha sådant folk inom sitt pastorat.”
 
Källa: Utdrag ur Brud- och Ljuskronor i Dannemora kyrka skrivet av Gunnar Ahlbäck. Dannemorabygden 1997, utgiven av Dannemora Hembygdsförening.