NULL Skriv ut sidan - Äldre inlägg (arkiv) till 05 maj, 2009

Anbytarforum

Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 05 maj, 2009
Skrivet av: Christina Norén-Svensson skrivet 2004-06-29, 23:37
Samuel!
Jag har i Fagerstabrukens Historia, del 4 av Örnulf Tigerstedt, 1957 funnit uppgifter om Gabriel Timm, fideikommissarie på Semla likaväl som uppgifter om de första Christierninarna på Västanfors och Fagersta bruk.
 
Sidorna 31- 47 om De första Christierninarna samt Fången i Silvbergets trollmakt är avsnitt som behandlar släkten Christiernins ägarförhållanden, förvärvsmetoder och förvaltningen av Västanfors- Fagersta-komplexet och framförallt beskrivs brukspatron Adolph Månsson Christiernins och dennes son bergsrådet Adolph Adophsson Christiernins ägartid. Adolph d.y. som 1726 sänts utomlands för att studera bergsbruk och järnhantering kom att läsa ett böhmiskt manuskript om det göldiska silvret. Id?en om detta göldiska silver blev en fix id?, som förde honom till ruinens brant med en konkurs som följd, där allt gick under klubban. Den en gång så lysande brukspatronen Adolph d.y. framlevde därefter sina återstående dagar i armod. Han dog utfattig 1771. Hans änka överlevde honom i nio år. Äkt. var barnlöst.
 
Släkten Timme/Timm behandlas på sidorna 66-77.
Där framgår att Gabriel Timm gifte sig 1753 med ovan nämnda Emerentia Sophia B. Av sex söner och fem döttrar nådde endast en son och en dotter vuxen ålder. När Gabriel T. avled 1792 hade han i hela 54 år varit fideikommissarie på Semla. Hustrun överlevde honom med sju år.
Om ägarförhållandena kring Högfors och Engelsberg uppger Tigerstedt att det var Gabriels dotter Anna Catharina som 1777 gifte sig med donatorn och brukspatron Anders Christiansson Hebbe, ägare till Högfors i Karbenning och denne köpte 1788 Engelsberg av släkten Söderhielm. Såvitt jag kan se bodde Gabriel Timm från omkring 1759 till sin död 1792 på Semla herrgård, där han fann sig väl tillrätta. Där finns dokumenterat en välskött trädgård med vackra häckar och planterade fruktträd.(ett skiftesdokument från 1770) Omkring 1820 såldes Semla och fideikommissnaturen från Semla överflyttades till Engelsberg, men då är Gabriel inte längre i livet.