NULL Skriv ut sidan - Äldre inlägg (arkiv) till 2001-02-26

Anbytarforum

Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 2001-02-26
Skrivet av: Torsten Berglund skrivet 2001-02-12, 22:44
Bäste S.E.Svensson!
 
Att Snorres sagor speglar en nordisk medeltidshistorisk verklighet är det ingen i denna diskussion som betvivlat. Vad vi här diskuterar är emellertid något helt annat, nämligen i vad mån man kan använda de äldre leden i Ynglingasagan och Ynglingatal (som Snorre bygger Ynglingasagan på) som GENEALOGISK källa, d.v.s. den del av sagan som skildrar personer som skall ha levt före ca år 1000. Ynglingasagan skildrar nämligen till största delen personer som skall ha levt många hundra år innan Snorre (död 1241), och den är därför inte alls jämförbar med Snorres övriga sagor som handlar om personer och händelser närmare honom själv i tiden och där Snorre kan ha haft mer än en sagesman och källa att tillgå. Professor Elias Wess?n, en av de stora förgrundsgestalterna inom norrön forskning, skrev redan i Nordisk Familjeboks tredje upplaga på 1930-talet att Ynglingasagan är ett märkligt försök att göra historia av mytologi och sagotradition.  
 
Arkeologen Mats G Larsson har i några populärhistoriska böcker skildrat tidig svensk medeltidshistoria (så kallad vikingatid) utifrån ett arkeologiskt perspektiv. Han tror sig bl.a. genom det arkeologiska källmaterialet kunna belägga vissa händelser och skeenden från sagorna. Men detta är definitivt inte samma sak som att Ynglingatals förmedeltida småkungar i Uppsala och deras inbördes släktskap därmed har verifierats som historiskt belagda. Precis som Kaj Janzon vid Riksantikvarieämbetet skriver ovan, så gör den rådande källsituationen det omöjligt att belägga dessa kungars (före Erik Segersäll) existens.  
 
Ditt påstående att det inte skett någon forskning om tillförlitligheten i Snorres produktion är minst sagt sensationellt! Har du måhända helt missat den historiemetodologiska debatt som började föras i Sverige redan i slutet av 1800-talet och pågick under första halvan av 1900-talet med bl.a. bröderna Weibull som den historiska källkritikens främsta förkämpar? Mycket forskning har ägnats de senaste 100 åren att analysera Snorres sagor, både ur ett litteraturhistoriskt perspektiv och ett historiskt. Vad det rikhaltiga källmaterialet i österled som enligt dig nästan helt har negligerats, skulle ha att berätta om Ynglingatals småkungar i Uppsala vid tiden före och efter Kristi födelse och några hundra år frammåt, har jag lite svårt att förstå. Jag väntar emellertid med spänning på en redogörelse för detta källmaterial och vad dessa för mig okända urkunder har att förtälja om Ynglingatals kungalängd.
 
M v h
Torsten Berglund