NULL Skriv ut sidan - Äldre inlägg (arkiv) till 14 maj, 2012

Anbytarforum

Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 14 maj, 2012
Skrivet av: Torsten Berglund skrivet 2012-05-14, 09:00
Isak,
 
Din vän som du referera till ljuger för dig. Brevet från 1386 25/11 saknar sigill vilket du hade sett om du studerat artikeln i Släktforskarnas årsbok 2008 där brevet i sin helhet är avbildat. Det har en gång hängt fyra sigill under brevet vilket framgår av att det ännu kvarhänger tre remsor som tre vaxsigill varit fästade på och skåror för att fästa en fjärde remsa finns även i brevet. Enligt brevets text, som i sin helhet är åtgergivet i Släktforskarnas årsbok och noga studerat av författarna till årsboksartikeln, beseglades brevet av de två säljarna Johannes och Gabriel Vestmodssöner och de två vittnena till försäljningen Evrike Evrikesson och Laurens Gerikesson. Jöns Svinhuvud, köparen, har dock inte beseglat brevet. Brevet förvars inte i Riksarkivet utan tillhör Stora Ensos Arkiv i Arkivcentrum Dalarna i Falun.
 
Släktforskarnas årsbok 2008 är lätt att få tag på - Sveriges Släktforskarförbund säljer boken till en billig penning om du söker i Rötterbokhandeln: http://shop.genealogi.se/shop/ eller tar kontakt med Sveriges Släktforskarförbund. Äldre litteratur och tidskrifter som inte finns på ditt kommunbibliotek kan du låna in interurbant via ditt bibliotek eller studera på Kungliga biblioteket i Stockholm, om du bor i eller i närheten av Stockholm. Riksarivkets bibliotek i Marieberg har även det mesta av den litteratur som jag anfört. Jag har tyvärr ingen möjlighet att scanna litteratur till dig utan ber dig själv söka den litteratur som anvisas.  
 
Vad gäller Walter Edelfeldts bok, så utforskade han och publicerade i sina böcker ättlingarna till den på 1600-talet i Floda socken i Dalarna bosatte adelsmannen Cornelius Jönsson Svinhufvud, men hans redogörelser för dennes förfäder bygger enbart på det han fann i äldre litteratur och genealogier och som han okritiskt återgav. Någon forskning i släktens medeltida led utförde han aldrig själv.    
 
Tillnamnet Svinakula är enligt personnamnsforskarna upptaget efter det tyska ortnamnet Schwienkuhl eller Schwienkuhlen som förekommer i Holstein och i närheten av L?beck. Lyder Svinakula och hans son Henrik Svinakula bär som synes även förnamn av tyskt ursprung, och Lyder uppträder dessutom flera gånger i medeltidsbrev tillsammans med riksrådet Kettil/Puke Glysing som härstammade från Holstein och även förde svinhuvudvapnet, se Hans Gillingstams artikel Svinhuvud och Svinakula i Personhistorisk Tidskrift 1966 s. 3-7, och där anförd litteratur: B Sundqvist, Deutsche und niederländische Personbeinamen in Schweden bis 1420, Anthroponymica suecana, 3, 1957, s 328. Se även Jan Raneke, Svenska Medeltidsvapen, del I, 1982, s. 323.