NULL Skriv ut sidan - Äldre inlägg (arkiv) till 14 maj, 2012

Anbytarforum

Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 14 maj, 2012
Skrivet av: Torsten Berglund skrivet 2012-05-14, 00:02
Isak,  
Jag tror att du behöver läsa min och mina medförfattares artikel i Släktforskarnas årsbok 2008 lite noggrannare. Det råder idag inte någon oenighet bland forskarna när det gäller frågan om Svinhuvud och Svinakula. Det är helt klarlagt att dessa två medeltida släkter inte har något känt samband sinsemellan och att släkten Svinakula saknar koppling till Dalarna och Kopparberget. Lyder Svinakula och hans son Henrik Svinakula var inte bosatta i Dalarna, utan sannolikt i Kristdala i Småland.  
 
Av vår artikel i Släktforskarnas årsbok framgår att äldre tiders genealoger konstruerat släktskapet mellan dessa släkter och tillskrivit Jöns Svinhuvud patronymikonet Lydersson enbart på grund av vapenlikheten mellan släkterna. Vapenlikhet är dock inte skäl nog för att utgå från att släktskap måste föreligga, eftersom ett svinhuvud i vapenskölden ingalunda var en unik vapenbild på medeltiden utan fördes av flera olika släkter som saknar påvisade släktkopplingar sinsemellan. Hade Jöns Svinhuvud varit bror till Henrik Svinakula, som Kröningssvärd m.fl. äldre genealoger på 1700- och 1800-talet trodde, så borde han ha varit omnämnd i t.ex. brevet RA perg 1378 1/4 när Lyder Svinakulas änka skänkte jord till Vadstena kloster med sin son Henrik och hans hustrus samtycke. Så är dock inte fallet.  
 
Vad gäller Dalasläkten Svinhuvuds äldste kände stamfar Jöns Svinhuvud (som alltså ej kan beläggas med patronymikon utan enbart med sitt tillnamn), så är han endast belagd i ett enda dokument, brevet från 25/11 1386, som artikeln i Släktforskarnas årsbok 2008 handlar om. Något sigillavtryck finns inte bevarat efter Jöns, om han över huvud taget ägde ett sigill, och vi vet inget om hans ursprung. Felaktig är uppgiften i Kröningssvärds genealogier att Jöns skulle ha haft en bror Nils Lydersson - detta är en konstruerad person som aldrig existerat och hans i dessa opålitliga genealogier uppgivne son Ingemar Nilsson hette egentligen Ingemar Guttormsson. Ingemar och hans son Jöns Ingemarsson förde inte alls svinhuvudvapnet, vilket framgår av Anders Winroths artiklar i Personhistorisk Tidskrift 1985:3-4 och Släkthistoriskt forum 1986:3.  
 
För Jöns Svinhuvuds sannolika söner Hans och Dan Jönssöner finns dock sigillavtryck bevarade (RA perg 1427 11/2 och 1434 19/1), se avbildningar i Bertil Boëthius' bok Kopparbergslagen fram till 1570-talets genombrott (1965), s. 35, eller avfotograferingarna av pergamentsbreven i Svenskt Diplomatariums digitala huvudkartotek (http://www.nad.riksarkivet.se/sdhk). I Boëthius' bok finns för övrigt även ett fotografi med Henrik Svinakulas sigill (RA perg 1378 25/9).
 
I Kristdala kyrka i Småland finns två träsköldar bevarade från 1300-talet med släkten Svinakulas vapenbild, ett svart svinhuvud i ett fält av silver, se Jan Raneke, Svenska Medeltidsvapen, del 1, s 323.  
 
I åtskilliga antavlor på Internet påstås kuriöst nog att den norske kämpen Sigurdr Svinhöfde var far eller förfader till Lyder Svinakula. Om denne Sigurd är en historisk person, så levde han på Island omkring 900-talet eftersom han nämns i Landnamabok och i Njals saga. Hur han skulle kunna vara far eller förfader till Lyder Svinakula, en tysk lågfrälse person som inkom till Sverige på 1300-talet, ca 400 år senare, eller hur han skulle kunna ha något att göra med den från 1300-talets slut vid Kopparberget verksamma släkten Svinhuvud, det begriper i alla fall inte jag. Men någon som har hittat släktkopplingen bakåt kanske kan vara vänlig och redogöra för den.