NULL Skriv ut sidan - Silfverskiöld

Anbytarforum

Titel: Silfverskiöld
Skrivet av: Göran Johansson skrivet 2000-02-05, 21:33
Silfverskiöld och Dacke. Finns det någon sanning i den Silfverskiöldska släkttraditionen om härstamning från släkten Dacke?
 
Håller just på att läsa en bok om professorn i Lund Nils Hyltenius-Silfverskiöld. Boken handlar bl.a. om dennes dagbok om Malmö belägring 1676 (författare är Torsten Burgman). Ett kort inledande kapitel handlar om ätten Silfverskiölds ursprung. Där sägs bl.a. att professor Nils Andersson Hyltenius (1635-1702) när han adlades år 1686 lämnade en uppgift om att hans far var kyrkoherden Andreas Jonae Hyltenius i Ölmstad. Denne sades i sin tur vara son till torparen Jöns i Hylta utan sockenangivelse. Svenskt biografiskt lexikon 1906 anger utan att påvisa källa att Hylta låg i Målilla socken i Småland. Forskning i skattelängder visar dock inte att någon Jöns varit bosatt i byn Hylta under den aktuella tiden.  
 
Jag tar mig friheten att starkt betvivla att det torp/gård Hylta som avses verkligen är belägen i Målilla. Det är mer sannolikt att t.ex. byn Hult i Vissefjärda socken är den riktiga eller möjligen Hyltan i samma socken. Bynamnet Hylta är en avledning av fornsvenskans Hult, dvs i praktiken är Hult och Hylta desamma. Det som är intressant med Hult i Vissefjärda är att det, enligt skattelängderna, här fanns en Elin Dacke under åren 1547-1550 som av vissa har ansetts var Nils Dackes mor. Älfsborgs lösen visar att det år 1571 fanns en brukare Jon i samma by. Vidare sägs i ett domboksprotokoll av den 21/10 1618 att hustru Mariet i Hult, Vissefjärda sn denna dag anklagar Håkan Persson i Gajemåla för att ha slagit ihjäl hennes man Jöns Djursson (det framgår inte när dråpet ägde rum). Kvinnonamnet Mariet är inte obekant i Dackesammanhang,  på 1560-talet fanns i Växjö en borgare vid namn Mariet Dacke. Slutligen så vet man ju numera säkert att det var just Vissefjärda som var Nils Dackes hembygd. Namnet Jon eller Jöns förekom således i Hult under den tid då kyrkoherden Andreas Jonae Hyltenius anses vara född (1598).
 
För min del tror jag inte dackesägnen i den Silfverskiöldska släkten är en myt. Ganska mycket talar för att denna sägen har förankring i verkligheten tycker jag. Det enda felet är egentligen att man placerat Hylta uppe i Målilla socken. Nils Dackes enda anknytning till denna socken är mig vererligt att det var där som Dacken förberedde sin slutstrid år 1543 och i övrigt inget.