NULL Skriv ut sidan - Äldre inlägg (arkiv) till 27 augusti, 2013

Anbytarforum

Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 27 augusti, 2013
Skrivet av: Kaj Janzon skrivet 2003-03-01, 12:12
Det finns, av inkommande e-post att döma, anledning att kort ta upp den fortsatta DMS-utgivningen. Sedan detta tidigare diskuterades i på annan plats i Anbytaforum har läget förändrats en hel del.
 
Aktuell information om vår databas finns under Ämnen-övriga ämnen-Medeltiden. Vad gäller de tryckta produkterna finns en principiell överenskommelse att vi i fortsättningen ska producera tryckfärdiga original själva, dels (och främst) av kostnadsskäl. Men till viss del även för att det visat sig att överlåtanden av manus till tryckerier som inte förstår sig på sakinnehållet leder till mängder av oväntade fel i korrektur och därav följande fördröjningar. Till min stora förvåning har det dessutom t ex visat sig att överförandet av de släkttavlor vi vanligen framställer med Microsoft PowerPoint till sidorna i en bok som skrivits med Microsoft Word är ett nästan oöverkomligt problem för våra tryckare.
 
Det kommer alltså att ske en del produktionstekniska ändringar och vi hoppas bl a att detta ska göra utgivningen mindre beroende av extern finansiering, vilket logiskt sett borde följa av att vi själva eliminerar den största delen av tryckningskostnaderna. Den planerade utgivningen av DMS 6 Dalsland har ifrågasatts även av andra skäl än att finansiering saknas; arbetet på den volymen har därför avstannat helt och kommer knappast att kunna återupptas inom överskådlig framtid.
 
Det jag i dag med säkerhet vet om den fortsatta utgivningen är att Sigge Rahmqvist kommer att återuppta sitt arbete med Upplandsvolymerna nu när Södertörn är utgivet. Vilket område det blir inom Uppland är däremot inte helt klart i skrivande stund. Själv kommer jag närmast att avsluta arbetet med DMS Södermanland 2:2 (Hölebo och Rönö härader), vilken beräknas vara tryckfärdig i början av nästa år.
 
Med tämligen stor säkerhet kan vi lova att DMS Småland 4:5 (Tjust) kommer ut någon gång under 2004-06. Den är dock till viss del beroende av externa faktorer, såsom gamla avtal etc. Denna volym blir också en historisk milstolpe i den meningen att vi i och med med den har täckt ett helt län. Kalmar län blir med tryckningen av 4:5 det första för vilken grundforskningen gällande länets medeltida bebyggelsehistoria är fullbordad.
 
Nu till det mer osäkra, nämligen vad som ska hända när redan pågående utgivning är avslutad. Utifrån tidigare interna diskussioner, tillgång på förarbeten etc, kan vissa områden betraktas som mer sannolika än andra. Uppland (vol 1) har redan nämnts. En inte alltför vågad gissning är att utgivningen av vol 4 (Småland) kommer att fortsätta även efter 4:5. Just nu pekar en hel del på Finnveden och Njudung som naturliga etappmål efter Tjust. Genom utgivningen av DMS 2:2 blir hela Sörmlandskusten mellan Stockholm och Nyköping täckt. Inga diskussioner har ännu förts med externa avnämare om Södermanlands inlandsdel. Gemensamt för Småland och Södermanland är en god tillgång på kvalificerade förarbeten av olika slag. En nackdel för Södermanland är bristen på 1500-talskällmaterial, då en stor del av de sörmländska jordeböckerna är förstörda eller mer eller mindre brandskadade. Sammantaget är det dock dessa tre områden som just nu ligger bäst till för fortsatt utgivning.
 
I en grupp inte långt efter kommer Hälsingland, Närke och Östergötland. I dessa tre fall är utgivningen mer beroende av externa faktorer än i de tidigare nämnda. Från samtliga har man dock visat ett aktivt intresse och i vissa fall har det även antytts möjligheten av externa stödinsatser av olika slag.
 
Västergötland är däremot, som det brukar heta i vissa andra sammanhang, iskallt. Det verkar inte finnas något intresse där för DMS överhuvudtaget. Det får vi väl rätta oss efter, om än motvilligt.
 
Med vänlig hälsning
Kaj Janzon