NULL Skriv ut sidan - Weinheim

Anbytarforum

Titel: Weinheim
Skrivet av: Åke Möller skrivet 2004-06-23, 23:16
I jakten på nya uppgifter om Arvid Hansson har jag gått igenom flera mantalslängder, jordeböcker och Vadsbo härads domböcker. Jag fann inga svar, men väl nya frågor!
 
Från Småland återvände Arvid till Skaraborg och är enl. 1644 års mantalslängd bosatt på en av de 3 Fågelö-gårdarna på Torsö. Dessa 3 gårdar (och flera andra) hade han skatteköpt från Kronan redan 1635. När han fick fasta 1639 hade Nils Posse på Säby i grannsocknen Berga redan köpt Kronans rätt att uppbära skatten, både från Fågelö och Ingarud. Det var ett bulvanköp för Arvids räkning, säkert förmedlat av broder Jost, och som gjorde Arvid skattebefriad. Bulvanköpen ogiltigförklarades i samband med processen mot Jost och Arvid, men Nils Posse har tydligen fått göra om affären ”på riktigt” år 1643. Då var alltså Fågelö Arvids egna skattegårdar, men genom Posses köp av rätten att uppbära skatt betraktades de som frälsegårdar under Säby. Arvid skulle alltså betala ”skatten” till Posse.
 
1644 och 1645 bodde Arvid med hustru, 3 resp. 2 drängar och 2 pigor på Fåglö. Hustrun är namngiven i mantalslängden båda åren och heter Karin Hansdotter (Hansadotter). Det är första gången som jag i arkiven stöter på Arvids hustru. Uppgifterna om Maria Bonnatt och Catharina Berg har jag hämtat från Elgenstierna.  
På en av de andra Fågelögårdarna bodde 1645 Sven Hansson.
 
1646 har Arvid fått tjänst i Halland och han saknas då i Torsö mantalslängd - och han återkommer aldrig i längden, trots att han bevisligen bosatte sig på Fågelö igen. Däremot har han i egenskap av mantalskommissarie i Skaraborg undertecknat samtliga socknars mantalslängder åren 1662-1665. 1666 blev granskningen försenad (sannolikt p.g.a. Arvids död). Vadsbo-längderna undertecknades i stället under sommaren av Daniel Hansson Pihl.  
 
Arvids ekonomi havererade 1642 och återhämtade sig aldrig. Han kunde alltså inte betala skatten/arrendet till Nils Posse, men denne accepterade tydligen detta. Men efter Posses död började änkan Anna Stake kräva betalt. Detta och den dåliga ekonomin ledde till ett stort antal processer och här dyker det upp flera Hanssöner.  
1. 1660 sålde Arvid Fågelö med underliggande gårdar till Anna Stake för 1.100 rdr. Arvids måg Anders Hansson motsatte sig affären som alltså inte fullföljdes. 1665 uppges att Arvid var löftesman för regementsskrivaren Anders Hansson, sannolikt identisk med mågen. Vilken av Arvids döttrar var gift med Anders Hansson?
2. Samma år ”presenterade sig för rätten Arvid Hanssons fullmäktige Daniel Hansson”. Kan det vara samma Daniel som året senare uppträdde som mantalskommissarie i st.f. Arvid och då kallade sig Pihl?
3. 1658 noterades att Arvid Hansson givit ”4 års frihet” till Sven Hansson på en fastighet på Torsö, som Arvid köpt av Nils Posse. Samme Sven som bodde på Fågelö 1645?
4. I ett domstolsprotokoll från Västra härad 1646 omtalas Arvids svåger Peder Hansson. Bror till hustru Karin?  
Kan någon med hjälp av dessa Hanssöner finna ut vem Arvids hustru var?
 
(Hur det gick med gårdsaffären? Jo, efter Arvids död gjorde Anna Stake ett nytt försök att få fasta på Fågelö, men nu protesterade Arvids svågrar, borgmästarna Jacob Larsson och Johan Nilsson. Men när Anna Stake presenterade ett nytt köpebrev som Arvid utfärdat någon månad före sin död gav de upp. Där hade nämligen Arvid skrivit in att den som motsatte sig affären skulle betala alla Arvids skulder till Anna Stake, och de skulderna var avsevärt mycket större än köpeskillingen för gårdarna.)  
 
Sommarhälsningar
Åke