NULL Skriv ut sidan - Toholampi

Anbytarforum

Titel: Toholampi
Skrivet av: Anders Enges skrivet 2004-11-07, 12:22
Raul Pohjonen:  
De Österbottniska allmogemålarna 1750-1900 - en matrikel över dekorationsmålarna i Österbotten, Kokkola 1993, ISBN 952-90-4943-9
 
ss. 33-34
 
Mästarsläkten Laitala
 
Berättelsen om hur den första generationen av Laitala-mästarna fick lära sig glasmästar- och målaryrket är en historia som gått i muntlig tradition. Det berättas att en soldat som återkommit ur krigsfångenskap i Tyskland lärde nämndemannen Laitalas 10-årige son måla, skära glas samt löda blyspröjs till fönster. Denne soldat skulle ha deltagit i 30-åriga kriget och återkommit först vid hög ålder till sin hemtrakt Toholampi. Men släkten Laitala dyker upp där först kring år 1753, så historien om 30-åriga kriget går inte ihop med verkligheten.
 
Enligt den forskning som Etelä-Pohjalainen osakunta gjorde under Aimo Kotilas ledning på 50-talet, skall soldaten i denna sägen ha varit antingen Isak Rosing eller Matts Mattson Rosing som deltog i Pommerska kriget under åren 1753-63. Under krigsfångenskapen i tyskland kom denne soldat i kontakt med tyska hantverkare och fick lära sig målar- och glasmästaryrket under deras ledning. Efter hemkomsten till Toholampi soldaten Rosing  ingen möjlighet att utnyttja sina kunskaper på grund av sin fattigdom. I något skede skall ha påpekat för storbonden och nämndemannen Laitala, att hans goda kunskaper följer honom i graven, ifall han inte får lära ut dem åt någon yngre person. Den rike bonden hade många söner och han beslöt att sonen Matti Matinpoika skulle få lära sig ett nytt yrke då han fyllde 10 år. Matti var född 1778 och läroperioden under Rosings ledning började omkring 1788-90.  
 
Sägnen berättar vidare, att målarfärger och verktyg för tillverkningen av blyspröjsar beställdes ända från Tyskland på nämndemannens bekostnad. Här kommer en målarfärg in i bilden som är ett säkert tecken på sägnens sanningsenlighet. Omkring 1790 dyker det upp skåp och kistor i Lestijoki älvdal med helt avvikande blommålningar och blå grundfärg. Målningarna påminner mycket om de tyska allmogemålarnas verk från 1760-talet! Vid den tiden, alltså under Rosings fångenskap, blev det brukligt att måla skåpen i blått samt dekorera dem med stora blommor. Den blåa färgen var dyr och sällsynt på våra breddgrader, men Rosing hade medel att tillgå, vilket förklarar den blåa färgens förekomst i mellersta Österbotten i slutet av 1700-talet.  
 
Det är ett faktum att släkten Laitala var glasmästare och målare i tre generationer och någon måste ha fungerat som den första generationens lärare. Laitalamästarnas tätt intill varandra sittande fantasiblommor och strikta symmetri återkommer hos tre generationer och sambandet med soldaten Rosing finner jag bevisad. Matti Matinpoika Laitala nådde i sitt måleri inte den tekniska fulländning som hans lärare gjort i Tyskland. Mattis klumpiga versioner av de mellaneuropeiska blommotiven kan spåras i tre älvdalar mellan Gamlakarleby och Brahestad [...]  
 
Matts Mattsson Rosing
Född ungefär 1736, död troligen före 1800.
 
Denne soldat deltog i Pommerska kriget 1756-63. I något skede av fälttåget skall han ha blivit fånge hos fienden för att först vid hög ålder återvända till Toholampi. Årtalet för hans återkomst är okänt, men det berättas att han lärde upp Matti Matinpoika Laitala, som då var tio år. Detta tyder på att Rosing skulle ha återkommit omkring 1788 och han hade bosatt sig på Saksanpää soldattorp på Kotila hemman.
 
Under krigsfångenskapen kom Rosing i kontakt med tyska hantverkare. Under deras ledning fick han lära sig, hur man skar glas och tillverkade blyspröjsar. Han träffade även dekorationsmålare som nyligen anammat rokokon i sitt måleri. Vid den tiden blev det vanligt i Tyskland att måla skåpen i blått och dekorera dem med strängt symmetriska blommor i barock eller rokoko. Den blåa färgen var lättåtkomlig för de tyska målarna, ty det fanns många gruvor där kobolt eller ultramarin bröts. Dessa blåa färgpigment kom Rosing senare på Laitalas bekostnad att anskaffa för målning i Österbotten. Rosing hade lovat lära upp sonen Matti, om fadern stod för kostnaderna för anskaffning av material från Tyskland.  
 
Matts Rosing var en mycket skicklig målare och hans kännspaka blommor var utförda med stor precision. Hans tätt intill varandra sittande blommor är stora och rika på detaljer. Den här blomkompositionen ger ett fylligt intryck på skåpdörrar och används flitigt både av honom själv och av lärlingen [...]
 
/anders