NULL Skriv ut sidan - Äldre inlägg (arkiv) till 2005-02-16

Anbytarforum

Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 2005-02-16
Skrivet av: Klas Kohlström skrivet 2000-09-30, 17:22
Hej Marie!
Hjärtligt tack för ditt synnerligen intressanta svar! Det passar märkligt väl samman med de få uppgifter jag har om denna familj av officerare och militärer … som skulle vara till värn för Sverige och för dess inbyggare.
Jag har en liknande historia, men jag trodde den rörde kapten Bröcker. Det två belägg för namnet Bröcker jag har är dels det som står i den nedan citerade födelsenotisen, dels en kapten Bröcker på Skälby(?) född 1697 (enl hfl AI:1b 1745-49 sid 19). I ljuset av dina uppgifter, verkar det snarare vara kornetten Johan Bröcker som är den utpekade barnafadern. Han gör en flicka med barn och skickar henne sedan från bygden, med fars myndighet - antagligen med några daler i fickan.
Har du månne även stött på namnet Sara Olofsdotter i domboken? (Jag har inget mer än hennes namn.) Hon födde en son, Johan Erik, i Bred(C) 9/3 1742. I födelsenotisen står ” … Fader föregafs H. Johan Reinhard Bröcker”? En, enligt en forskare jag talat med, helt otänkbar anklagelse för en piga att komma med och för en prästman att skriva ut i sin kyrkobok, vore den inte allmän sanning.
 
Idag ringde jag till Strömsbergs säteri. Det verkar emellertid som om det är en privatbostad numera, ty jag hamnade hos ägaren och han påstod med bestämdhet att det inte fanns något porträtt av någon kapten Bröcker. Han var för övrigt inte särskilt angelägen att prata, och det må vara hans sak. Det lägger jag mig inte i. Men visst var det tråkigt att en så fantastisk inkörsport försvann för mig!
I dopnotisen ovan står visserligen Strömsnäs, men det måtte väl vara samma ställe vi menar? Det kan inte ha varit Strömsta säteri du var på? Det ligger i närheten.
Kursledarna som arbetade där borde ju känna stället ganska väl. Tror du det går att få reda på vilken organisation som höll kurser där?
 
I annat fall har jag ett förslag. Åtminstone kan jag framföra det till dig, men känn dig för allt i världen inte tvingad att anta det!
Jag vet inte var i Sverige du bor, Marie, och vet inte hur du i din tur fått dina uppgifter och varför. Det låter dock som om det var genom personlig forskning, och om du skulle kunna tänka dig att även söka i domboken för hösten 1741 fram till våren 42 och se om denna Sara Olofsdotter stämt sitt barns fader, och kanske t.o.m. kunna ge mig kapten Bröckers familj och några data om dem, så gör jag motsvarande för dig på Landsarkivet i Göteborg om det är något du i din tur söker där. Jag bor inte så astronomiskt långt från Göteborg. Tjänster och gentjänster med andra ord. Det är så ofantligt mycket smidigare att forska på ett landsarkiv än via SVAR.
Detta är en idé jag framförde till Håkan Skogsjö för ett bra tag sedan. Jag såg framför mig ett forum här i RÖTTER för önskemål om utbytande av rena forskartjänster, men han har inte svarat ännu. Jag har även tipsat DIS om detta. Visst kan man beställa mikrokort från SVAR, men   i n t e   med domböcker, bouppteckningar och mantalsskrivningslängder, och inte med de renskrivna register som brukar finnas hyllmetervis av på landsarkiven. Det är uteslutande sådana tjänster som skulle få begäras enligt mitt förslag.
Givetvis måste jag själv åka till Uppsala och arbeta där två-tre veckor - minst. Till dess vore det dock skönt att ha så mycket av grunderna avklarade, att det bara blir finliret kvar då.
Kan inte du, så står mitt förslag öppet för eho som känner sig hågad att anta det! Beträffande domboken skulle det räcka att få ett par passager renskrivna, datum, själva målet, ev data om kontrahenterna och utgången samt målets nr. Att få hela processen skulle ta för lång tid i anspråk. Det begär jag verkligen inte.
 
I alla händelser än en gång tack för din intressanta komplettering.
Mvh Klas