NULL Skriv ut sidan - Vissefjärda

Anbytarforum

Titel: Vissefjärda
Skrivet av: Lars Ihd skrivet 2015-02-20, 11:52
Hej Andreas,
 
Några synpunkter med anledning av Din frågor och funderingar rörande Sven NN och Sven Svensson.
 
Att Sven, Jon och Olof är bröder och har en far med namnet Sven är belagt genom lagfartsnoteringen 1708. Vidare torde vara klart att den broder Sven (Sven II) som omtalas i lagfarten inte kan vara samma Sven (Sven I) som åren 1667 och 1668 antecknas i mantalslängden med hustrun Gertrud. Sven II är helt enkelt för ung då – sannolikt bara 10 – 15 år.
 
Besvärande är att det av mantalslängderna inte går att urskilja om det med Sven + hustru avses olika Sven med hustru. Däremot är mer tydligt att Jon tillkommer i gårdsbruket 1691 och Olof 1694. År 1687 antecknas Olof dessutom som son. Det skulle kunna betyda att den Sven + hustru som upptas i mantalslängden då är Sven I. Men Sven II borde vara gift redan omkring 1685 om han ska vara far till barnen Olof (som senare bosätter sig i Pellamåla och vigs med Märta Persdotter) och Nils (Gäddegöl). Mantalslängderna uppvisar åren 1682 – 84 en lucka och kanske har någon form av skifte mellan de båda Svenarna skett då. En annan möjlighet är att Sven II under de första åren finns på den gård som hans hustru (troligen Maria (Marja?) Nilsdotter kommer från). Att identitetsskifte ändå måste ha skett något år från 1669 och senast 1698, då Gertrud dör, men att detta inte gett avtryck i längderna, står klart.
 
När det gäller frågan om släktskap mellan Sven I och bröderna Sven II, Jon och Olof kan bara pekas på förhållanden som gårdsgemenskapen, åldersspannet och namnskicket; i det avseendet särskilt att både Jon och Olof ger namnet Gertrud till barn som föds samma år (1698) som Svens hustru Gertrud dör (1698-04-10). Att Sven inte har någon Gertrud i barnaskaran kan förklaras med att han inte får några döttrar efter 1697. Något bevis för släktskapsförhållandet finns inte i dagern för tillfället. Litet hopp kan sättas till genomgång av domböckerna i Konga och Södra Möre men det är ett arbete som tar sin tid och utsikterna till god fiskelycka mindre eftersom Svensönerna brukar ett frälsehemman.
 
Om Carl Svenssons (en eller flera) öden har jag inte forskat vidare men det föds två stycken Carl (1703 och 1710) i Sneremåla. Samtidigt dör en Carl Svensson där 1710.
 
Forskningen får fortsätta oförtrutet ett tag till innan försöken att få alla frågetecken uträtade till utropstecken är uttömda.
 
Frågan om Anna Persdotter måste jag lämna till andra forskare att besvara.  
 
Med vänlig hälsning
 
Lars Ihd