NULL Skriv ut sidan - Äldre inlägg (arkiv) till 2009-05-17

Anbytarforum

Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 2009-05-17
Skrivet av: Holger Nørby skrivet 2008-09-09, 12:11
Hej,
 
Jeg har flere gange fået meget hjælp af svenske slægtsforskere og jeg ville være glad for hjælp med følgende problem.
 
Jeg spørger: Kan nogen hjælpe mig med at identificere nedenstående avisartikel, som stammer fra min afdøde mors gemmer? Er det mon muligt at få fat i billederne i en brugbar kvalitet? Mit udklip er uden kilde og uden datering. Jeg vil være taknemlig for alle oplysninger og råd.
 
Artiklen har overskriften ”Andreas Löfberg var föregångsman för industrien i Skuruptrakten”, og lyder:
 
”Sekelskiftet är för Skurup liksom för många andra samhällen på skånska slätten en verklig grundartid. Då etableras handelsfirmor, bygges fabriker och bildas andelsföretag, som haft den största betydelse för orten. Den utveckling börjar, som skulle göra skånska slätten till en industrialiserad bygd samtidigt med att en kraftig uppryckning av jordbruket sker.
 
De industrier, som kom i gång i Skurup hade ju huvudsakligen till uppgift att förse jordbruket med behövliga maskiner och redskap. Ortens första industriföretag, som blev riksbekant och omtalat, låg emellertid inte i tätorten kring järnvägsstationen utan i Hassle-Bösarp, ett par km söder om Skurup.
 
I nordvästra delen av Hassle-Bösarp, den s. k. Västervång, grundade Andreas Löfberg på 1880-talet en industrianläggning. Företaget gick raskt framtåt, nya byggnader uppfördes, och i folket i trakten fick vintern igenom se ljuset från de upplysta fabrikslokalerna, en syn som då var helt ovanlig. På fabriken hade man fullt upp att göra långt in på kvällarna. Röken svepte över slätten från fabriksskorstenarna, och var dag i synnerhet strax före vårbruket gick skjutsarna i ett till Skurups järnvägsstation med färdiga maskiner från Löfbergs fabrik.
 
Andreas Löfberg var uppfinnare och en praktisk karl. Han kunde både hitta på maskiner och visste vad som krävdes av dem i ett rationellt jordbruk. Han föddes 1845 i Hassle-Bösarp, där hans fader var bysmed. Redan innan ,järnvägen Malmö-Ystad öppnades 1874 hade Andreas Löfberg börjat syssla med tillverkning av symaskiner. Han gick den långa vägen till Ystad och vid ett gjuteri där beställde han de delar han behövde till sina konstruktioner. Sedermera intresserade han sig för jordbruksmaskiner och specialiserade sig på att tillverka en av honom uppfunnen bredsåningsmaskin. Denne arbetade utan växelhjul och borst, kunde användas för sådd av säd, fröer och konstgödning samt inställas för olika ändamål mycket snabbt och enkelt. Maskinen belönades vid en rad utställningar, bl. a. i Lund, Ystad, Jönköping, Trollhättan. Massor av skrivelser med intyg om maskinens förträfflighet strömmade in till fabrikanten. År 1895 meddelar Löfberg i en försäljningskatalog, att han sålt 8,792 maskiner från år 1885, vilka sänts till olika delar av Sverige; samt till Danmark, Finland och Norge.  
 
Priserna på maskinerna vora blygsamma efter vår tids måttstock. De tre modeller han tillverkade kostade från 100 kr. till 115 kr., men så var ju också penningvärdet annorlunda då.  
 
Vid fabriken rådde en patriarkalisk ordning. Visserligen var Andreas Löfberg ungkarl livet igenom, men han hade ändå stort hushåll med en mängd arbetare i kosten. Ett lantbruk skötte fabriksägaren vid sidan om och hade snabba hästar för de talrika körslorna till Skurups järnvägsstation. I sin hemsocken var Löfberg en betrodd man och innehade under många år posten som ordf. I kommunalnämnd och kommunals?mma. Han ligger begraven på kyrkogården i Hassle-Bösarp.
 
Vid sekelskiftet kom nya konstruktioner för radsådd i marknaden, och den Löfbergske bredsåningsmaskin förlorade sin kundkrets. Efter Andreas Löfbergs död nedlades rörelsen 1904. Brand härjade fabriksbyggnaden och återstoden har senare rivits. De vid Skånska Såmaskinsfabriken anställda sökte sig till industrierna i Skurups köping. (Se billede i næste indlæg)
 
Uddybning: Min oldefar Jonas Löfberg tog til Danmark i 1868 og blev dansk statsborger i 1908. Han fik 8 børn, bl. a. min farfar. Hans far Lars Löfberg og mor Else Chrsitiansdotter levede i Hassle-Bösarp Sogn, Malmöhus Len. De fik 10 børn Christian, Lars, Karna, Andreas, Jonas, Kerstina, Truels, Jöns, Olof og Elna. Jeg har efterhånden fået familien beskrevet nogenlunde, men ville meget gerne have nogle billeder, f. eks. Billedet fra artiklen i en bedre kvalitet.
 
 
Med venlig hilsen
 
Holger Nørby
(holger.noerby@mail.dk (http://mailto:holger.noerby@mail.dk))
 
(Meddelandet ändrat av falken8 den 09 september, 2008)