NULL Skriv ut sidan - SV: Släkten Zetterling

Anbytarforum

Titel: SV: Släkten Zetterling
Skrivet av: Henrik Lennermark skrivet 2019-02-16, 13:14
Ibland tar det 20 år, men så plötsligt händer det. Tack vare Riksarkivets digitalisering tänker jag, som gör det enklare och mer tillgängligt att leta efter nålar i höstackar.

Kyrkoväktaren Jon Zetterling och hustrun Sofia Persdotter har gäckat oss. Det visar sig att ett antal olika felaktiga och svåra omständigheter sammantaget har gjort pusslet svårt att lägga. Men här kommer "hela" historien och dess lösning.

(1) Föräldraskapets geografi. Jon och Sofia blir föräldrar i Nykils socken 1760. Om de nu är vigda 1760, vilket framgår av Slakas husförhörslängd, så ligger det förstås nära till hands att misstänka en vigsel i Nykils socken. Men de finns inte i vigsellängder för Nykil, varken på utsatt år 1760 eller på det som senare visar sig vara rätt, 1759. Förstås. Det är emellertid lurigt att de får barn i Nykil eftersom det av Slakas husförhörslängder anges att Jon är född i Nykil. Det känns rätt att leta efter honom och de båda där och det är egendomligt att han inte finns där på utsatt datum eller åren omkring och att de inte finns i vigsellängden. Särskilt som de så snart flyttar till Slaka. Här ger de flesta av oss upp som forskare och tänker att det här blir en utmaning.
[/size][/color]
(2) Jons födelseort och år. Jon finns inte i född Nykil, det är en uppgift i Slaks husförhörslängder som inte alls stämmer. Han är heller inte alls född på det datum och år som anges. Att det blir fel med något år händer förstås, det är vi alla vana vid. Men här skiljer det fem år. Det är ändå ovanligt mycket, även om det förstås är så att de flesta av oss varit med om det, särskilt om det gäller 1600-talet, men här är det mitten av 1700-talet. Att det dessutom skiljer fem år OCH är fel socken sammantaget, det är förstås mer ovanligt och ställer till det. Hur den felaktiga uppgiften uppstått och senare kopierats i Slakas husförhörslängder kan vi bara spekulera i, men det ställde verkligen till det.

(3) Tidpunkt för vigsel. De anges i Slakas husförhörslängd vara vigda 1760. Årtalet stämmer inte. Det visar sig vara 1759, så inom rimligt avstånd att leta förstås, men det faktum att uppgiften inte stämmer gör så klart fallet inte lättare. De finns inte heller i vigsellängd för Slaka. De anges inflyttade till socknen 1760 och vigda då, så slutsatsen blir förstås att de är vigda i annan socken. Och det är där vi naturligt misstänker Nykil utan framgång.

(4) Sofias ursprung. Det anges klart och tydligt i husförhörslängderna för Slaka i början av 1800-talet att Sofia är född i Vreta Kloster 1732. Hon anges till och med vara Slaka sockens äldsta innevånare. Men i Vreta Kloster är hon minsann inte lättfunnen. Svårigheten att bli klar över hennes ursprung gör det inte lättare att få fatt i mannens.

Men självklart borde vi tidigt ha kopplat ihop hennes föreslagna ursprung med deras vigsel. Med facit i hand känns det förstås egendomligt att vi aldrig löste det. Men så kan det lätt vara.


Sent omsider så blir det vigsellängden för Vreta Kloster som löser det. De finns inte vigda där 1760, men i slutet av 1759. Vigda 28 oktober är ryttaren Jonas Sätting från Alguvi (i Kaga socken) och pigan Sofia Persdotter från Weda (i Vreta Kloster socken). Är det vårt par? Jo, det måste det väl vara. Det visar sig alltså att Zetterling är kopplat till Kaga socken och som det senare visar sig till Sättuna gård. Metoden att koppla efternamn till ort har vi redan försökt när vi trott att Zetterling också i det här fallet var kopplat till Sättersta gård i Hammarkind. Men Kaga passar bättre. Det är i närheten av såväl Vreta Kloster som Slaka och Nykil. Att det är ett ryttarnamn är också logiskt när Jons och Sofias son så småningom också blir ryttare.

Jons felaktiga födelseuppgift Nykil kan nu istället prövas för Kaga socken. Och med ett helt annat datum och år dyker födelseuppgiften upp: född 17/8 1732 är gamle ryttaren i Sättuna Per Sättings och hustrun Anna Jönsdotters son Jean. Så där. Jons urpsrung är löst och Sofias ska finnas i Weda i Vreta Kloster. Arbetet framåt (bakåt) kan fortsätta...