NULL Skriv ut sidan - SV: Östra Knoll, Jan Welin och Kajsa Jansdotters son Jans födelse

Anbytarforum

Titel: SV: Östra Knoll, Jan Welin och Kajsa Jansdotters son Jans födelse
Skrivet av: Jörgen Ingman skrivet 2018-01-16, 00:48
Hej Gunnar!


Ja denna konstellation är minst sagt lite märklig, t ex att de inte gifter sig förrän 1816. Det kan inte ha varit väldigt vanligt att man var sambos då? Vad kan ha varit orsaken? Johan var sergeant så förmodligen var han ju ute i fält i perioder men ändå. Det som är så konstigt är att denna son Jan/Johan som alltid står som född 1796 i Gillberga varken fanns med i husfören 1796-1801 för Gillberga, sid 99  Skog, eller i födelseboken. Det skulle kunna vara så att han bara är Johans/Jans son men hur vanligt var det att fadern tog hand om ett "oäkta" barn? Inget jag sett tidigare, men man vet ju aldrig...Sen vad jag sett i andra husförhör när det gäller oäkta så brukade prästen skriva vem av personerna som barnet tillhörde, dvs hans eller hennes oäkta son , när barnet inte var deras gemensamma, men det kan man ju heller inte ta för givet gällde denna prästen. Så summa summarum:


I husförhören 1796-1801 i Skog, Gillberga finns sergeanten Johan Welin med bl a sin mor och flera av sina syskon och flera tjänstefolk, varav en är pigan Kajsa Jansdotter.


I husförhören 1796-1803, Östra Knoll, Glava finns sergeanten Johan Welin och legopigan Kajsa Jansdotter plus oäkta sonen Jan plus dottern Kerstin (felskrivning, hon hette Kristiana).


I husfören för Ö Knoll 1802-06 är det samma, dvs Jan står som oäkta men inte Kristiana (namnet korrigerat då).
I nästa husförhör 1807-11 är det samma igen, Jan skrivs som oäkta men inte Kristiana.
Sen i husförhören 1810-15 så har ett barn tillkommit, Maria Eleonora. Då står alla tre barnen, Jan, Kristiana och den sistfödda som oäkta. I födelseboken för Maria Eleonora så står inte faderns namn utskrivet, men med tanke på att Johan Welins mor dog samma år och att denna dotter döptes efter henne så håller jag det för troligt att det är Johan Welin som är far, eller är det för lite bevis?
I husfören för 1815-1820 sen, Johan och Kajsa gifte sig 1816, så står ingen av döttrarna som oäkta och sonen har då flyttat hemifrån.


Så detta par, Johan och Kajsa får alltså tre barn (om nu de är gemensamma föräldrar till alla tre?) med långa mellanrum, 1796, 1801 och 1811 och gifter sig inte förrän 1816.
Alla tre barnen kommer iaf att heta Welin sen så antingen är det Johans barn alla tre, eller så har han adopterat (inte så vanligt på den tiden) eller så har bara barnen valt att heta så, då kunde man ju kalla sig vad man ville.


Med vänlig hälsning,
Jörgen