NULL Skriv ut sidan - Äldre inlägg (arkiv) till 03 juli, 2009

Anbytarforum

Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 03 juli, 2009
Skrivet av: Jörgen Tollesson skrivet 2008-08-17, 16:00
I sitt inlägg ovan den 14/8 kl. 11.19 skriver Ted bl.a.:
Företaget Genline har alltid varit angeläget om ett gott samarbete med släktforskarrörelsen, och vice versa. Men det föreligger inga som helst monopol. Förbundet samarbetar också med andra aktörer, exempelvis SVAR och Ancestry. Arkiv Digital och andra aktörer är också välkomna om de vill diskutera olika former för samarbete.Vi som har varit med ett tag minns dock att Släktforskarförbundet för inte allt för länge sedan till varje pris ville förhindra SVAR att digitalisera de gamla kyrkoböckerna - där var det verkligen tal om att försvara ett monopol, Genlines monopol.
 
Se t.ex. diskussionen i Anbytarforum i december 2003 (Anbytarforum: Källor: Genline: Genline - allmänna frågor (http://forum.genealogi.se/index.php?topic=62486) ['arkivsidan' har fortfarande kvar diskussionens gamla rubrik Genline - Kyrkböcker på nätet]), där de mest bisarra argument användes för att motivera detta; det viktiga var vad som var bra för företaget Genline, till synes utan en tanke på om detta också var bra för de släktforskare som Släktforskarförbundet trots allt ska representera gentemot Genline och andra aktörer.
 
Men det var inte bara SVAR som skulle hålla sig borta från 'Genlines kyrkoböcker'. Så här skrev Ted den 11/12 2003 kl. 18.16 (http://forum.genealogi.se/index.php?topic=62486):
Det hade inte varit OK om en annan 'extern aktör' hade beslutat sig för att dubblera Genlines skanning av de historiska kyrkoböckerna, och förbundet hade i så fall på alla vis försökt övertala den nya aktören att ge sig på ett annat material.Är det månntro denna inställning som fortfarande spökar och är orsaken till att Genline gynnas?  
 
Eller är det kanske så att Ted inte har insett vad som har skett de sista åren, tvärtemot hans egna förutsägelser? Så här skrev han hur som helst i samma diskussion den 13/9 2003 kl. 17.30 (http://forum.genealogi.se/index.php?topic=62482):
Microscan upplever jag som en mycket intressant 'uppstickare' som hittat en egen niche i sammanhanget. Det är dock orimligt att tänka sig att man med digitalfotografering av landets miljoner och åter miljoner kyrkobokssidor, en efter en, skulle kunna bli färdig före nästa sekelskifte.Microscan bytte senare namn till Digi Arkiv, och har nyligen gått samman med Arkiv Digital. Och med gemensamma krafter, så lyckas man nog att överträffa släktforskarbasens förväntningar och bli klara med fotograferingen av kyrkoböckerna från hela Sverige innan år 2100...  
 
Man har ju som bekant kommit en bra bit på väg redan år 2008, så varför har inte också Arkiv Digital ett samarbetsavtal med Släktforskarförbundet?  
 
Är det kanske så att man från högsta släktforskningsort inte tycker att AD:s bilder är något att hänga i julgranen - tvärtemot alla lovord från dem som använder AD Online eller har köpt Arkiv Digitals och Digi Arkivs CD-skivor? Så här ska i varje fall Sveriges Släktforskarförbunds ordförande ha sagt, enligt ett protokoll från Nordgens (Nordiska genealogiska samarbetskommittén) möte den 20/10 2007, i samband med att man diskuterade att mormonerna nu skannar sina mikrofilmer:
Noen (f.eks. Arkiv Digital, DigiArkiv - Genline konkurrenter) har begynt å digitalfotografere kirkebøkene, i noen tilfeller gir det bedre kopier - men ikke i alle.Menar förbundsordföranden verkligen att det bara är i några fall som Genlines konkurrenter Arkiv Digital/Digi Arkiv har bättre kvalitet på sina nytagna digitala färgbilder direkt från originalen än vad Genline har på sina digitala kopior av de gamla raspiga svartvita mormonfilmerna?
 
En sådan uppfattning skulle ju kunna förklara den märkliga inledningen på veckobrevet Adioter från den 3/9 2007, som publicerades en vecka efter förra årets släktforskardagar, där Arkiv Digital hade sjösatt sin internettjänst AD Online.
 
Så här lyder den första meningen:
Så har de svenska historiska kyrkböckerna, eller i alla fall en del av dem, fått ytterligare en digital presentation på nätet.Alla som känner till AD Online tror naturligtvis att det är vad som avses - men icke...:
Det är www.ancestry.com som nu tar klivet in på den svenska 'marknaden'. Strax före Släktforskardagarna öppnade man sin svenska portal, och nu är man i full fart med att fylla den med innehåll.Att skriva om Ancestry är en sak - men att låtsas som att det är den enda nya digitala internettjänsten för svenska kyrkoböcker är något annat. Det var ovanligt ögonbrynshöjande t.o.m. för att vara ett veckobrev...
 
För undvikande av missförstånd bör påpekas att rubriken Adioter får sin förklaring senare i texten; det är alltså en ren tillfällighet att den ser ut att förklara skribentens ignorerande av AD Online...  
 
Vad är egentligen orsaken till att Arkiv Digital inte också har ett samarbetsavtal med Släktforskarförbundet? Kan det verkligen vara Arkiv Digital själva som är ointresserade av ett sådant avtal?
 
Om förbundsordföranden - i vanlig ordning - skulle anse att detta är för impertinent för att bevärdigas ett svar, så kanske det finns någon annan från förbundsstyrelsen som kan svara?
 
För orsaken till ett uteblivet avtal med Arkiv Digital kan ju inte, till skillnad mot det nu aktuella erbjudandet tillsammans med Genline, ha undanhållits den övriga styrelsen med motiveringen att det är helt inom ramen för det samarbetsavtal som styrelsen för länge sedan tagit ställning till och godkänt...
 
(Meddelandet ändrat av jts den 17 augusti, 2008)